Gazdaság

Újabb munkaerő-kölcsönző bűnszervezet bukott le

Az idén már másodszorra buktatott le a NAV olyan bűnözői csoportot, amely munkaerő-kölcsönzéssel csalt adót.

A most lebuktatott csapat „ügyeskedései” révén több mint 160 millió forint adót csalt el, miközben 2012 és 2014 között munkaerő-kölcsönző cégeket irányítottak és működtettek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint úgy trükköztek, hogy a megrendelők által kiközvetített szolgáltatás bevételeit egy strómanok által vezetett céghálózathoz utalták, majd innen a bevételek továbbkerültek szintén saját érdekeltségű cégekhez.

Fekete pénzek

Az időszakosan kifuttatott cégek bevételeiket könyvelésükben, adóbevallásukban nem szerepeltették, a beérkező utalásokat a tulajdonosok készpénzben felvették. A cégláncolat más cégeinél adóminimalizáló módszert alkalmazva, fiktív számlák becsatolásával csökkentették az adóbevételt.

A bűnszervezet munkáját könyvelők is „segítették”. A kiközvetített munkavállalók őrzés-védelemmel, takarítással foglalkoztak. Őket nem jelentették be, utánuk járulékot nem fizettek. A NAV pénzügyi nyomozói, pénzügyőrei és revizorai az érintett cégek ügyvezetőinél és székhelyén, az ország több pontján, 31 helyszínen tartottak házkutatást. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait, telefonjait és a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az adóellenőrök lementették a társaságok számítógépen tárolt adatait és a pénzügyőrökkel munkaügyi ellenőrzéseket végeztek.

Gázriasztó és paprika

Ahogy a NAV videóján is látható, a nyomozók a tatabányai irányító személyektől 29 millió forint összegű készpénzt, csaknem 3 millió forint értékű arany ékszert és órákat, valamint 21,5 millió forint értékben személygépkocsikat foglaltak le. Az egyik ügyvezető otthonában a nyomozók gázriasztó fegyvert és paprikalőszert is találtak.

Az akció napján összesen 8 gyanúsítottat állítottak elő, 5 gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük 3 gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezett. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt az elkövetők akár 20 év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik