Gazdaság

110 milliárdos megszorításokat jelentett be Varga

A kormány úgy döntött, hogy mintegy 110 milliárd forinttal csökkenti az állami kiadásokat, hogy biztosan tartható legyen a 2,9 százalékos éves hiánycél. Azt ígérik, hogy a családokat, a vállalkozókat és az önkormányzatokat ez nem érinti. 

A 110 milliárd forintos költségvetési zárolást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be egy konferencián. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mai közleményében ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy az intézkedésnek köszönhetően biztonsággal tartható lesz a 2,9 százalékos éves hiánycél. Azt is ígérik, hogy az állam magán takarékoskodik, hogy megfelelő szinten tartsa a hiányt, sem a családokat, sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, sem az önkormányzatokat nem érintik az intézkedések.

Váratlan bejelentés

A Portfolio.hu véleménye szerint a bejelentés meglepő az eddigi kormányzati kommunikáció fényében. A júniusi adatok alapján például a szaktárca még nem látta veszélyben a 2,9 százalékos deficit teljesülését. A lap feltételezése szerint az elmúlt egy hónapban történhettek olyan fejlemények, amelyek indokolják a költségvetés kiigazítását. Például akár az Európai Unió által – az útépítési szabálytalanságok miatt – kilátásba helyezett 60-90 milliárd forintos bírság is lehet ilyen fejlemény.

A közmunka kedvéért?

A takarékosságra azért van szükség, hogy a kormány számára fontos programokra – mint például a foglalkoztatást növelő intézkedések – elegendő forrás álljon rendelkezésre – magyarázza a szaktárca. A kormány az idei költségvetésben az eredetileg tervezetthez képest több ember számára biztosítja a közmunka lehetőségét, ezzel együtt segély helyett a magasabb összegű bért. Mindez 47 milliárd forint foglalkoztatási célú többletkiadást jelent az állami költségvetésben.

A szaktárcákat különböző mértékben érintő biztonsági zárolás további indoka, hogy a reálgazdaság és a lakosság számára rendkívül kedvező gazdasági mutatók közül az alacsony infláció – az árak stagnálása, egyes esetekben csökkenése – a költségvetés számára előreláthatóan szerényebb forgalmi típusú adóbevételt eredményez. A fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése ugyanakkor részben ellensúlyozza mindezt.

A biztonsági intézkedés azért is célszerű, mert az uniós támogatások maradéktalan felhasználása érdekében egyes fejlesztéseket várhatóan nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból fognak megvalósítani – áll a közleményben. Az így “felszabaduló” uniós keretet a kormány más beruházásokra fogja fordítani.

Év végéig zárolnak

A megtakarítás jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, egyes projektek vagy projektelemek 2015-re történő átütemezésére kell számítani. Az NGM szerint az átmeneti takarékossági lépések nem igényelnek törvénymódosítást, de biztosítják a költségvetés eddigi stabilitásának megőrzését, az államadósság további csökkentését, a meghirdetett hiánycél tartását.

A takarékossági intézkedések nem érintik a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat. A zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. A zárolással megtakarított összeg a továbbiakban egyfajta biztonsági tartalékként szolgál.

Jöhetnek még újabb megszorítások

Biztonsági óvintézkedésnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők a ma bejelentett 110 milliárd forintos kormányzati zárolást, amellyel a kormány biztosítaná, hogy Magyarország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá. Abban is egyetértettek, hogy a mostani intézkedéseken túl születhetnek még a 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt garantáló további lépések. 


Török Zoltán, a Raiffeisen bank makroelemzője és Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője egyaránt úgy véli, hogy a mostani zárolás az Európai Bizottság megnyugtatását is szolgálja. Az elemzők szerint a hiány egyelőre nem alakul veszélyesen, bár az első félévi időarányos deficit a szokottnál kicsit magasabb volt.


Fazakas Péter szerint Varga Mihály nem véletlenül erősítette meg, hogy az idén várható valamiféle konverzió a devizahiteleknél, ám arra törekszenek, hogy ez semmilyen szinten ne terhelje a költségvetést. Azokat a félelmeket igyekezett elosztatni, hogy a devizahitelek tervezett átváltásának lehet költségvetési hatása.


A kormány elkötelezettsége látszik a tekintetben, hogy tartsa az unió által elvárt a költségvetési hiányt, de további intézkedésekre is sor kerülhet. Valószínűnek tűnik, hogy a devizahitelek átváltásának költségeit döntően a bankoknak kell majd viselniük. Ez nem egyszeri nagy leírás, hanem időben elhúzódó folyamat lesz – jegyezte meg Fazekas Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik