Gazdaság

Még többe került a magyar munkás

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2014. 07. 16. 10:51

Jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest a munkaerő költsége. A munkajövedelmek pedig 6,1 százalékkal nőttek. A közmunka visszahúzta, a versenyszféra feltornázta a statisztikát.

A KSH friss becslése szerint tavaly a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetésben és a nonprofit szektorban a munkaerő költsége havi átlagban 329 ezer forint volt. Ebbe a költségbe beleértik magát a munkabért, a közterheket, és a különféle szociális és képzési költségeket is.

A 329 ezer forintos átlag jelentősen, 6,3 százalékkal haladta meg az előző évit. Egy évvel korábban (2012/2011) még csak 4,1 százalékos növekedést mértek.

A versenyszféra húzta

Ezen belül a versenyszférában 354 ezer forint feletti volt a munkaerő költsége, amely 9,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A közszférában pedig ennél jóval kevesebb, 294 forint feletti átlagot számoltak, és 5,1 százalékos növekedést.

A becslés azonban kitér arra is, hogy mivel tovább nőt (26,6 százalékkal) az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak száma, ez tornázta le a közszférás átlagot. Anélkül ugyanis majdnem az országos átlagnak megfelelő (326 ezer forintos) a becsült tavalyi munkaerőköltség.

Legek

Ahogy az előző években, úgy az idén is a pénzügyi és biztosítási tevékenység munkabérköltsége volt a legnagyobb, havi 673 ezer forintnyi. Vagyis ebben a szektorban több mint duplája annyi a munkaerőköltség, mint az átlag. Ezt követi a villamos energia-, gáz- és gőzellátás, légkondicionálás (644 ezer forint feletti átlaggal) és dobogós még az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ág is (majdnem 594 ezer forintos átlaggal).

A legkisebb költség most is a szálláshely-szolgáltatás vendéglátásban volt (hajszállal 200 ezer forint alatt),, aztán a humánegészségügyben (kicsivel 205 ezer forint felett) és az egyéb szolgáltatásoknál (218 ezer forint feletti átlag). Ami tulajdonképpen egybevág a bérstatisztikákban megjelenő trendekkel, hiszen ott is általában ezek a legek. No de mennyi volt maga munkajövedelem?

Ennyit kaptunk

A munkajövedelmen itt a munkavégzéshez kapcsolódóan fizetett vagy természetben nyújtott javadalmazások összességét ártik, ami tehát közvetlenül a munkavégzés ellentételezését jelenti. Ezek aránya egyébként átlagban 75 százalék a teljes munkaerőköltségből.

Nemzetgazdasági szinten 242 720 forint volt tavaly az átlagos munkajövedelem, ami az előző évihez képest 6,1 százalékos növekedést jelentett. Miközben az infláció mindössze 1,7 százalékos volt.

A versenyszférában ennél magasabb, 262 ezer forint feletti volt az átlagos munkajövedelem a becslés szerint, ami 9,3 százalékos növekedést jelent éves szinten. A közszférában pedig összességében 216 ezer forint feletti (+ 4,1 százalék 2012-höz képest). A közfoglalkoztatottak nélkül ennél jóval magasabb, 240 ezer forintos az átlag, ami 11 százalék feletti munkajövedelem-növekedést jelenthetett éves szinten a közszférában dolgozóknak.

És a két véglet:: a pénzügyi és biztosítási szektorban az átlagos munkajövedelem 490 ezer forint feletti, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozóknál pedig ennél kevesebb, mint a harmada, kicsivel 148 ezer forint feletti volt az átlagos munkajövedelem tavaly a becslés szerint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.