Gazdaság

Egyiptom menthetné meg a magyar vasutat

Egymilliárd eurót adnánk Kairónak, ők pedig cserébe fellendítenék a magyar vasútgyártást.

Egymilliárd euró nagyságrendű segélyhitelt biztosítana Egyiptomnak a magyar kormány vasúti járművek vásárlására – írja a Népszabadság. A rendkívül kedvezményes (20 évre akár egyszázalékos kamatozású) hitelt az Eximbank folyósítaná.

Kairó elsősorban vasúti személykocsikat importálna hazánkból, első körben 700-at, darabját egymillió euróért. A gyártás színhelye Dunakeszi lenne, és az a Bombardier MÁV Kft. kapna megbízást, amely visszaállamosítás elé néz. Ha létrejönne az üzlet, úgy akár 5-7 évig is munkát adhatna a társaságnak. Kérdés azonban, hogy a cég kibírja-e a nemzetközi üzlet megkötéséig.

A távolkeleti versenytársak valószínűleg rendkívül kedvező árajánlatai mellett a magyar bukás rémével fenyegető, nehézkes közbeszerzési eljárás alól azonban a kairói kormány elnöki hivatala felmentést adhat. Arra hivatkozva például, hogy az Eximbank nem piaci, hanem segélyhitelt folyósítana a beruházáshoz – írja a lap.

A Bombardier MÁV Kft. egyébként a Szijjártó Péterrel a soraiban pályára lépő helyi teremfocicsapat, a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub szponzorálásában is érdekelt – jegyzi meg a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik