Gazdaság

A csőd szájában Argentína

A Standard & Poor's negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Argentína államadós-besorolásait, de még vár a csődosztályzat megállapításával.

A nemzetközi hitelminősítő egy kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt jelentette be a lépést az amerikai piaci zárások után, szerda hajnalban, de a cég egyelőre vár a csődosztályzat megállapításával, mert lát esélyt az argentin kormány és az érintett kötvénybefektetők közötti megegyezésre.

Eddig is mélyen a spekulatív zónában

A Standard & Poor’s közölte: a negatív felülvizsgálat Argentína hosszú és rövid futamidejű szuverén devizaadósságának “CCC mínusz/C” besorolására vonatkozik. A cég a helyi valutában kibocsátott argentin államadósság “CCC plusz/C” minősítését megerősítette; a hosszú lejáratú hazai adósság osztályzatára továbbra is negatív kilátás érvényes.
A devizaadós-besorolás figyelőlistára vételének előzményeként Argentína nem teljesítette egy 2033-as lejáratú diszkont államkötvény június 30-án esedékessé vált 539 millió dolláros kamattörlesztését.

A Standard & Poor’s szerint legalább egy a kettőhöz a valószínűsége annak, hogy Argentína nem fogja törleszteni a hátralékossá vált 539 millió dolláros kamathányadot az érintett kötvény kibocsátási feltételrendszerében szereplő 30 napos türelmi időszak végéig, és az argentin devizaadós-osztályzat negatív felülvizsgálatának bejelentése a cég e véleményét tükrözi.

A hitelminősítő közölte: besorolási kritériumai lehetővé teszik, hogy várjon a csődosztályzat megállapításával, ha a hátralékos fizetés teljesítésére megszabott határidő 30 nap vagy annál kevesebb, és ha a cég úgy látja, hogy a nem teljesítéssel előállt hátralék rendezésére van esély.

Nagyobb az esély a bukásra

Az adott esetben az S&P valójában 50 százaléknál nagyobb valószínűséget lát arra, hogy a hátralékos kamathányadot Argentína a türelmi időszak végéig sem fogja törleszteni, vagy a helyzet a cég kritériumai alapján értékvesztéssel végrehajtott kötvénycserével (distressed exchange) oldódik meg. A Standard & Poor’s azonban mégis úgy döntött, hogy megvárja a türelmi időszak lejártát, mivel lát még érdemi esélyt arra is, hogy Argentína és az érintett kötvénybefektetők tárgyalásait a törlesztési csődhelyzet beállta nélkül sikerül lezárni – áll a hitelminősítő elemzésében.

A McGraw Hill pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport idei első negyedéves országkockázati listáján – amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása alapján állapította meg a rizikósorrendet – Argentína volt a világ legkockázatosabb szuverén adósa, csakúgy, mint a cég előző negyedévi hasonló listáján.

A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint Argentína szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama jelenleg 1700 bázispont feletti szinteken mozog a londoni piacon.
Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves argentin államkötvényre most több mint 1,7 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket Londonban.

A Markit adatai szerint az elmúlt egy hétben 280 bázisponttal – tízmillió dollárnyi kötvényértékre 280 ezer dollárral – drágultak az argentin CDS-kontraktusok.

A világ egyetlen más országának államadósságát sem terhelik 1700 bázispont feletti csődbiztosítási díjak. A piaci szereplők Argentínát e mérce alapján pontosan százszor kockázatosabb államadósnak tekintik, mint az Egyesült Államokat, az amerikai szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama ugyanis jelenleg 17 bázispont környékén mozog a Markit adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik