Gazdaság

A síron túl is jár a fizetett szabadság

A bennragadt szabadság a munkavállaló halálával sem vész el, a munkaadóknak ki kell fizetniük az örökösnek – így döntött az Európai Bíróság.

Az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti jogszabály és gyakorlat, amely a munkavállaló halála esetén kizárja a ki nem vett éves szabadság pénzbeli megváltását – mondta ki a múlt héten az Európai Bíróság. Egy német munkavállaló özvegyének ügyében hozta meg ítéletét a testület, amely a magyar örökösök figyelmét is felhívja a problémára.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon a vonatkozó jogszabályok, így például a Munka törvénykönyve megfelelően szabályozzák ezt a kérdést – mondta a Hír24 érdeklődésére Schnider Marianna, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének munkajogásza. Az Európai Bíróság ítélete nyomán viszont éredemes az érintett magyar örökösök figyelmét is felhívni, hogy a munkavállalók halálával itthon nem szűnik meg a joguk a fizetett szabadság pénzbeni megváltására. Ha a munkaadók ezt nem hajandók kifizetni, akkor érdemes jogi útra terelni az ügyet.

Ami jár, az jár

J. Bollacke 1998-tól halála napjáig, 2010 novemberéig a K+K kereskedelmi vállalkozásnál dolgozott. 2009 óta súlyos betegségben szenvedett, ami miatt munkaképtelennek minősítették. Haláláig Bollacke 140,5 nap ki nem vett éves szabadságot gyűjtött össze. Özvegye kérte a cégtől a férje által ki nem vett szabadság pénzbeli megváltását, ám a vállalkozás elutasította a kérelmét, kétségbe vonva a pénzbeli megváltás örökölhetőségét.

Az ügyben eljáró Landesarbeitsgericht (másodfokú munkaügyi bíróság Németországban) az ügy tisztázása érdekében fordult az Európai Bírósághoz. Nem csak az volt a kérdés, hogy az uniós jog szerint elfogadható-e az olyan nemzeti jogszabály vagy gyakorlat, amely szerint a munkavállaló halálával megszűnik a joga a fizetett szabadság kifizetésére, hanem az is, hogy e megváltás függhet-e a munkavállaló előzetes kérelmétől.

Különlegesen fontos jog

A Bíróság azzal érvelt, hogy a fizetett éves szabadsághoz való jog különleges fontossággal bíró szociális jogi elv, amely nem sérülhet. A munkaidő szervezésről szóló irányelv előírja, hogy minden munkavállalót legalább négy hét fizetett éves szabadság illet meg, és ezen időszak nem helyettesíthető az annak fejében nyújtott megváltással, kivéve a munkaviszony megszűnésének esetét.

A testület korábban egyébként már kimondta, hogy a munkaviszony megszűnése esetén a munkavállalónak joga van pénzbeli megváltáshoz, nehogy elvesszen a szabadsága. Most pedig úgy határozott, hogy az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti rendelkezés vagy gyakorlat, amelynek értelmében a munkaviszony megszűnésekor pénzbeli megváltásnak nincs helye, jóllehet a munkavállaló betegsége miatt nem tudta kivenni a fizetett éves szabadságát. Emellett kimondták azt is, hogy ez a megváltás nem függ az érintett előzetes kérelmétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik