Gazdaság

Még jobban elszállt az államadósság

Az ÁAK legfrissebb jelentése szerint 24 673,1 milliárd forintot tett ki június közepén a központi költségvetés adóssága. Ami történelmi rekord.

Az Államadósság Kezelő Központ által június 13-án rögzített 24 673,1 milliárd forintos adósság a központi költségvetésnél csúcsot jelent tehát. És jócskán, több mint 10 százalékkal (2674,5 milliárd forinttal) meghaladja a tavalyi év végi értéket is. Csak az elmúlt egy hétben 218 milliárd forinttal nőt az érték.

Államadósság

A központi költségvetés adóssága az ÁAK előzetes számításai alapján a GDP 83 százalékát tette ki. Január elsején a mutató még 75,3 százalékon állt.

A teljes államadósság ennél egyébként mintegy 600 milliárd forinttal magasabb lehet az önkormányzatok – nem konszolidált – adóssága és a költségvetésen kívüli más adósságnövelő tételek miatt. Így a teljes államadósság-mutató a GDP 85 százalékát is elérheti – valószínűsítette a Napi.hu.

Mitől nőtt meg?

A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Másrészt az adósságot ideiglenesen növeli a március végén kibocsátott 3 milliárd USD összegű devizakötvény, amely a júliusi és a novemberi devizalejáratokat finanszírozza, így éves szinten nem emeli az adósságot.

Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 HUF/EUR árfolyamtól jelenleg jelentősen gyengébb devizaárfolyam is – írta az ÁAK közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik