Gazdaság

A Mol közelébe került a fejlesztési tárca?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csúcsvezetőinek egy része Csányi Sándor környezetébe illeszthető – írja a Népszabadság.

A tárcavezetővé előlépett KDNP-és honatya, Seszták Miklós az Olajterv-csoport kisebbségét tulajdonló Seszták család rokona. Az Olajterv korábbi tulajdonosa a Mol volt, ahol Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Csányi Sándor OTP-vezér alelnök kettősével működik az igazgatóság.

A lap szerint a korábban számos – így több offshore-szerű – cégben is ügyvédként közreműködő Seszták Miklósnak az Olajtervvel sosem volt szoros kapcsolata. Seszták Miklós ügyvédi-üzleti tevékenységében a milliárdosok közül még Demján Sándorral mutatható ki halvány kapcsolat, de a Kisvárdán autószalonokat birtokló új miniszter legtöbb céges kapcsolata a kisvállalkozói világba vezet.

A tárca új energiaügyi államtitkára az eddig a KDNP padsoraiban ülő Aradszki András. A Fideszben is tag képviselő életrajzából kiderül, hogy 1988 és ez év április vége között a Mol jogtanácsosaként tevékenykedett, tavalyi vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 450 ezer forintért.

Kevéssé mondható energetikai ügyekben érintettnek Szabó Zsolt. Hatvan fideszes polgármestere a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkári posztot veszi át. Mindeddig főként politikai, azon belül is önkormányzati kérdésekben nyilatkozott, energetikai kérdésekben eddig nem mutatott jelentős tájékozottságot. Számos ingatlana, földjei vannak, és 2014-es vagyonbevallása szerint négy hatvani társaságban részes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik