Pénzügy

Brutálisan drágulhat a cigaretta

Idén nyáron akár 50 százalékkal is nőhet a dohány és a cigaretta ára.

Az esetleges áremelésről a Népszava szerzett információt, ám erről még sem a trafikosok, sem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. szóvivője nem hallott. A lap megkérdezte a nagy dohánycégeket is, lapzártáig egyedül a British American Tobacco Hungary válaszolt: üzleti titok, a netán tervezett áremelésről nem adnak ki információt.

A trafikrendszer bevezetésekor a kormány felemelte a dohányáruk kiskereskedelmi árrését a korábbi 2-4 százalékról 10 százalékra. Akkor felröppent az a hír is, hogy több lépcsőben 20 százalékra akarja emelni a kormány az árrést, a két lépés együttes hatása hozhat 1500 forintos cigarettaárat. Egy jövedéki adó emelése költségvetési szempontból is megbízható lépés: a dohányosok ugyanis akkor is megveszik a cigarettát, ha ugrásszerűen megdrágul.

Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy egy 2011-ben elfogadott uniós irányelv alapján a tagállamok vállalták, hogy az uniós minimumértékekhez igazítják a dohánytermékek jövedéki adóját. Ilyenformán van még tere hazánkban a jövedéki adó emelésének, s ez akár hozhat 1500 forintos cigarettaárat is.

Valóban drága egy doboz cigaretta?

Európai viszonylatban Magyarországon  egy doboz cigaretta átlagára az alacsonyabbak közé tartozik: Koszovó és Bulgária mellett nálunk alacsonyabbak az árak, aminél már csak Szerbia, Bosznia, és a posztszovjet régió Afrikát idéző árai alacsonyabbak (de Marokkóban drágább a bagó, mint Ukrajnában). Románia, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Lengyelország mind drágább cigarettát szív, mint mi. Kérdés persze a vásárlóerő (mennyi fizetésből kell ezt kigazdálkodni), és a regionális eltérések – Budapesten könnyebben adnak egy ezrest a dohányosok egy pakliért, mint Borsodban vagy Somogyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik