Gazdaság

Kamarai pingpong a kötelező tagság miatt

BKIK

Az MKIK szerdai küldöttgyűlésén – figyelembe véve a területi kamarák, köztük a BKIK aggodalmait – nem döntött az elnökség kötelező kamarai tagságot, a nagyvállalati kvótát, illetve a területi kamarák szerepének korlátozását tartalmazó javaslatáról. Ugyanakkor a küldöttgyűlés egy tartózkodás mellett elfogadta Parragh László elnök szóbeli kiegészítését, melynek értelmében vita kezdődik a kamarai rendszer átalakításáról.

Mint ismeretes, a BKIK múlt heti küldöttgyűlése nem támogatta a kamarai működés centralizálására irányuló elképzeléseket: álláspontja szerint továbbra is meg kell hagyni a területi kamarák önállóságát és a kamarai rendszer alulról szerveződését. A BKIK küldöttei ragaszkodtak az „egy tag, egy szavazat” elv fenntartásához is.

Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke előremutatónak nevezte Parragh László szóbeli javaslatát, amely lehetőséget ad a kamarai rendszer átalakításának részletes megvitatására. Az egyeztetés alkalmat teremt arra, hogy a területi kamarák saját maguk alakíthassák a kis- és középvállalkozások működését segítő új kamarai rendszer kereteinek kidolgozását.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közleményt adott ki szerda este a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) küldöttgyűlésén történtek kommentálására.

Ebben (lásd a baloldali keretest) az áll elsősorban, hogy a BKIK üdvözli az MKIK döntését. Vagyis azt, hogy nem született döntés a kötelező kamarai tagságról.

Az MTI beszámolója ezzel szemben így kezdődik: MKIK-küldöttgyűlés: támogatják a kötelező kamarai tagság bevezetését (lásd a jobboldali keretest). Az MKIK honlapján is ezzel a címmel szerepel beszámoló. Megpróbáltuk tisztázni, hogy végül is mi történt, ki mit támogat és mit nem.

BKIK: nem fogadták el az előterjesztést

A BKIK megkeresésünkre eljuttatta azt a közleményt, amit csütörtökön egyszer már megkaptunk tőlünk, és amit egyébként szerdán este az MTI-nek is elküldtek.

Ehhez csak annyit fűztek hozzá: az MKIK küldöttgyűlése nem fogadta el a kötelező tagságra vonatkozó előterjesztést. Azonban Parragh László helyszínen előadott szóbeli előterjesztését igen, mint vitaindító anyagot.

MKIK (MTI)

Az MKIK küldöttgyűlésén egy tartózkodás mellett elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza. Parragh László elnök a küldöttgyűlésen elmondta: a kereskedelmi és iparkamarák tekintélye és befolyása a gazdaságra az elmúlt években jelentősen nőtt, de továbblépésre van szükség ahhoz, hogy megfeleljen az átalakult gazdaságpolitikai intézményrendszernek, amelynek most is az aktív részét képezi.

Szerinte a kötelező regisztrációs rendszert úgy kellene átalakítani kötelező kamarai tagsággá, hogy a vállalkozói terhek ne nőjenek. Így a mostani 5 ezer forintos kötelező hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj. Cserében minden vállalkozás azonos színvonalú, a kamarától számon kérhető szolgáltatást kapna.

Hangsúlyozta, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák a jövőben is megtartanák jogi önállóságukat, de tevékenységüket az eddiginél jobban összehangolná az MKIK. Ez úgy valósulna meg, hogy az MKIK-küldöttgyűlésen – ahol a területi kamarák küldöttei szavaznak – elfogadott határozatok végrehajtása a területi kereskedelmi és iparkamarákra kötelező lenne.

Parragh: támogatták a vitaanyagot

Az MKIK elnöke, Parragh László érdeklődésünkre azt mondta, egyszerű tisztázni a kérdést.

Ő is megerősítette, hogy az írásbeli előterjesztést nem fogadták el (mert a BKIK vitatta). De a szóban elhangzott előadását, mint vitaindítót igen. S ebben benne volt, hogy szorgalmazzák a kötelező kamarai tagság bevezetését.

Parragh azt is hozzátette: az MKIK egyébként nem dönthet a kötelező kamarai tagság kérdéséről, sem a kamarai tagság. Ez ugyanis a parlament jogköre.

Vagyis a küldöttgyűlés nem is dönthetett a kötelező kamarai tagságról. Legfeljebb arról, támogatják-e. És erre igent mondtak, éppen a vitaindító anyag kapcsán.

Parragh szerint egyébként hosszas vita várható még a témában. Ami nem véletlen.

Hatékonyság, támogatás és ami vele jár

Az MKIK elnöke szerint működik az a gazdaságpolitikai irány, amit a kormány visz, és ennek a kamara is részese, partnere. Az MKIK szeretné még jobban támogatni a programot, segíteni a magyar gazdaságot.

A kormány is nyitott arra, hogy további jogosítványokat adjon át a gazdasági önkormányzatnak (vagyis a kamaráknak). Ehhez pedig az kell, hogy hatékonyabb legyen a működésük.

A kötelező kamarai tagság bevezetésével párhuzamosan egyébként jogköröket vonnának el a területi kamaráktól, így például a BKIK-tól is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik