Gazdaság

Jersey-re talicskázták ki a legtöbb pénzt Magyarországról

Egymilliárd dolláros osztalékkal a nálunk ismeretlen nemzetközi ingatlanmogul érdekkörébe tartozó kft. utalta el a legtöbb pénzt az adóparadicsomba – írja a Népszabadság.

A csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, amelyet e pénz túlnyomó része elhagy – derül ki a Népszabadság felméréséből, amely az Opten Kft. segítségével készült.

Ingatlanmogul vezeti a listát

Az első helyezett Jersey-t az offshore jellegű Kimag Investments Kft. ott bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalék juttatta a dobogó tetejére. A nálunk ismeretlen cég az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában tevékenykedő ingatlanos, Nathan Kirsh érdekkörébe tartozik, de itt szerepel a Mol egyik egyik titokzatos tulajdonosa, a Magnolia 2-3 milliárd forintos osztalékkal.

A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában komoly szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont. Az első száz közül 28-ról volt ez elmondható.

882 milliárd ment offshore-tulajdonoshoz

A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék Magyarországon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként.

Az adótakarékossági jegyeket szintén magán viselő Audi-átutalást leszámítva a több mint 1500 milliárdos kiutalás többsége, 882 milliárd forint offshore jellegű tulajdonoshoz került.

2012-es tevékenysége után messze a legnagyobb hazai osztalékot, közel 900 milliárd forintot az Audi Hungaria fizette, de a pénz első körben egy kis magyar anyavállalathoz került, amely az összeget vételárként egy belga társvállalathoz utalta. Mivel az összeg nem osztalékként került ki, ezt nem vették be az összesítésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik