Gazdaság

Ötszázmilliárdot talicskáztak ki az országból

Hazai leányvállalatok tavaly 573 milliárd forintot utaltak ki főleg adóparadicsomokban bejegyzett tulajdonosaiknak.

A tavaly kifizetett száz legnagyobb hazai osztalék nagy részét nem itthon fektették be újra, a pénz elhagyta az országot. Bár a bankok és energiacégek sem tétlenkedtek, messze nem ez a kör talicskázza ki a legtöbb pénzt (törvényesen) az országból – derül ki a Népszabadság az Opten Kft. segítségével készített összeállításából.

Számunkra kevéssé ismerős világcégek kis belvárosi irodaházakban, újlengyeli, szombathelyi hajlékokban bejegyzett nevenincs hazai leányvállalatai tavaly osztalékként több mint ötszázmilliárd forintot utaltak ki jellemzően adóparadicsomokban bejegyzett társcégeiknek – írja a szerdai számában a lap.

Magyarországot továbbra is kedvelik a világot átszövő, a nagy államok rosszallásától övezett, de törvényes adómérséklő hálózatok. Az ismeretlen magyar kft-k irányítói nem titkoltan rendre világvállalatok. Az Audi után a második legnagyobb osztalékot, egymilliárd dollárt – körülbelül 220 milliárd forintot – a Kimag INvestments nevű kft. fizette a Jersey-szigeteken bejegyzett KI Corporation Ltd-nek.

Olyan hazai üzletember, aki arccal, névvel vállalja, hogy van egy cége, amiből felveszi a hasznot, ritka. Az élbolyban a webes erotikával befutó Gattyán György és a műtrágyás Bige László tartja a frontot. A tavalyi listán szép számmal találunk olyan postaláda-vállalkozásokat, amelyek évente több tíz- vagy százmilliárdokat utalnak külföldi tulajdonosaiknak. Ezek nagy nemzetközi adómegtakarítási – közkeletű elnevezéssel offshore-jellegű – hálózatok tagjai.

Végső haszonélvezőik azonban a magyaroktól eltérően nem bujkálnak a nyilvánosság elől: pár kattintással kideríthető, hogy tengeri fúrótórony-üzemeltetőtől kezdve ingatlanoson, káliumbányászon, ruha-, egészségügyi, elektronikai gyártókon át mindenevő befektetőkig számos nemzetközi konszern folyatja keresztül Magyarországon jövedelmét. Egy részük neve kevéssé cseng ismerősen, ám vagyonuk a magyar költségvetéshez mérhető – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik