Gazdaság

Megszorítások jöhetnek a rekordhiány miatt

Az elszálló hiány és a legújabb állami cégvásárlások miatt felmerül a kérdés, hogy szükség lesz-e az idén kiigazító intézkedésekre.

Az idén áprilisban a legmagasabb deficitet produkálta az államháztartás a korábbi évekhez képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közölt részletes adatok szerint áprilisban 250 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben. Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forintra teljesült, ami hajszálra van az egész éves tervtől.

MSZP: lyukasra tervezték a büdzsét

„Varga Mihály a konvergenciaprogram április végi bemutatásakor még biztosra vette, hogy nem lesz szükség megszorításokra az idei költségvetésben. Pedig már akkor is tudni lehetett, hogy igen lyukasra tervezte a 2014-es büdzsét a kormány” – áll Burány Sándor közleményében. A befagyasztott uniós források miatt például az útfelújítások több tízmilliárdos költségeit is a magyar költségvetés terhére kénytelen fedezni a kormány. Burány szerint százmilliárdok hiányoznak az egészségügyből, nincs pénz a közmunkások foglalkoztatására, európai uniós fejlesztések önrészére, kulturális programok finanszírozására.

Csak semmi pánik!

A minisztérium szerint aggodalomra nincs ok, hiszen a megugró deficit csupán egyszeri kiadásoknak köszönhető: a május eleji szünnapok miatt korábban utalták a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bérét és a családi támogatásokat (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) együttesen több mint 130 milliárd forintot, amely összeg értelemszerűen megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti. Így a tárca szerint a 2,9 százalékos hiánycél továbbra is tartható.

A hiány elszállásában ugyanakkor vélhetően az uniós források lehívásának megakadása is szerepet játszik. Az is kiderült a héten, hogy a legújabb állami cégvásárlások is növelik a pénzforgalmi deficitet és ezt át kell vezetni a 2014-es költségvetésen. A Főgáz Zrt. korábban RWE tulajdonban lévő részvényeit 41 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, a főváros tulajdonában lévő részvények megvásárlásáról még folynak az egyeztetések. Az Antenna Hungária Zrt. részvénytranzakciója 56 milliárd forintot tesz ki.

Jönnek a megszorítások?

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Portfolio.hu kérdésére megerősítette, hogy a legújabb cégvásárlások miatt valóban emelkedik a pénzforgalmi deficit és ezt át kell vezetni a 2014-es költségvetésen, az eredményszemléletű 3 százalék alatti hiánycél megtartása mellett. Az uniós módszertan szerint számolt egyenleg azonban nem változik.

Mindezek miatt felmerül a kérdés, hogy a kormány tervez-e kiigazító intézkedéseket. A tárca illetékese erre azt válaszolta, hogy az évközi makrogazdasági, államháztartási adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan elemzi, így ha a konvergenciaprogramban feltételezettektől érdemi eltérést látunk, akkor szükség esetén intézkedési javaslatot tesznek.

„A legfrissebb adatok alapján az idei gazdasági növekedés 2,3 százaléknál magasabb, az infláció 0,8 százaléknál alacsonyabb is lehet. Ezek költségvetési egyenleget befolyásoló hatása egymással ellentétes” ­– érvelt Banai amellett, hogy a 2,9 százalékos hiánycél továbbra is tartható.

Más véleményen az elemzők

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzőinek legfrissebb elemzése szerint is 3 százalék alatt tartható a hiány, ám ahhoz a kormányzatnak nagy valószínűséggel a költségvetés kiigazításáról kell döntenie. A kiigazítást elsősorban a rekordalacsony infláció miatt a várttól elmaradó áfa- és egyéb adóbevételek, a dohány- és alkoholtermékek piacának zsugorodása, valamint a tavalyi 600 milliárd helyett idénre szűkösre tervezett 213 milliárd forintos tartalék indokolhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik