Gazdaság

Rengeteget bukott az állam a kisadókon

FN24
FN24

2014. 05. 15. 14:33

Majdnem 34 milliárd forint hiányzott a költségvetésből a tavaly bevezetett kata és kiva miatt.

Korábban a témában:

Színt vallott a Nemzetgazdasági Minisztérium: egy a sajtó figyelmét elkerülő dokumentumban, a konvergenciaprogramhoz csapott Nemzeti reformprogramban bevallották, hogy mennyit bukott tavaly a költségvetés az új kisadókon – írta a Figyelő. Más értelmezésben mennyi maradt ezeknél a vállalkozásoknál.

Azt már év eleje óta tudjuk, hogy a pénzforgalmi előirányzathoz képest mekkora volt az elmaradás – jelentős -, most már azt is megtudhattuk, hogy eredményszemléletben mit jelentett mindez.

Milliárdos mínuszok

A kisadózó vállalkozások adója például a szaktárca szerint 2013-ban 29 milliárd forinttal kevesebb bevételt hozott, mintha ugyanezek az adózók egyéb adóforma szerint rótták volna le kötelezettségeiket.

A kata nélkül például a szaktárca számításai szerint nagyjából 60 milliárd forint bevétel folyt volna be egyéb adó- és járuléksoron. Ennek az összegnek mintegy a fele a szociális hozzájárulási adóból, más járulékokból hiányzik, a másik fele pedig a társasági adóból, személyi jövedelemadóból, egyszerűsített vállalkozási adóból (eva).

A másik kisadó, a kiva bevezetése az első évben 4,5 milliárd forint bukót jelentett. Ez a 12 milliárd forint tényleges kiva-bevétel és a 16,5 milliárd forintra kalkulált kiesés egyenlege. Utóbbi 88 százalékát a szociális hozzájárulási adóban, szakképzési hozzájárulásban fizették volna be ezek a vállalkozások, ha a megszokott módon adóznak, a maradék a társasági adóknál, eva-bevételeknél jelentkezett volna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.