Gazdaság

Rengeteget bukott az állam a kisadókon

Majdnem 34 milliárd forint hiányzott a költségvetésből a tavaly bevezetett kata és kiva miatt.

Színt vallott a Nemzetgazdasági Minisztérium: egy a sajtó figyelmét elkerülő dokumentumban, a konvergenciaprogramhoz csapott Nemzeti reformprogramban bevallották, hogy mennyit bukott tavaly a költségvetés az új kisadókon – írta a Figyelő. Más értelmezésben mennyi maradt ezeknél a vállalkozásoknál.

Azt már év eleje óta tudjuk, hogy a pénzforgalmi előirányzathoz képest mekkora volt az elmaradás – jelentős -, most már azt is megtudhattuk, hogy eredményszemléletben mit jelentett mindez.

Milliárdos mínuszok

A kisadózó vállalkozások adója például a szaktárca szerint 2013-ban 29 milliárd forinttal kevesebb bevételt hozott, mintha ugyanezek az adózók egyéb adóforma szerint rótták volna le kötelezettségeiket.

A kata nélkül például a szaktárca számításai szerint nagyjából 60 milliárd forint bevétel folyt volna be egyéb adó- és járuléksoron. Ennek az összegnek mintegy a fele a szociális hozzájárulási adóból, más járulékokból hiányzik, a másik fele pedig a társasági adóból, személyi jövedelemadóból, egyszerűsített vállalkozási adóból (eva).

A másik kisadó, a kiva bevezetése az első évben 4,5 milliárd forint bukót jelentett. Ez a 12 milliárd forint tényleges kiva-bevétel és a 16,5 milliárd forintra kalkulált kiesés egyenlege. Utóbbi 88 százalékát a szociális hozzájárulási adóban, szakképzési hozzájárulásban fizették volna be ezek a vállalkozások, ha a megszokott módon adóznak, a maradék a társasági adóknál, eva-bevételeknél jelentkezett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik