Gazdaság

Nem számít, hogy mennyire kusza Vajna cégbirodalma

Bár a szerencsejáték-koncessziót nyert Andy Vajna cégbirodalmának tulajdonosi háttere rendkívül szövevényes, az egész tulajdonképpen nem is érdekes, mert új céget hoz létre – írja a Népszabadság.

Bár a cégadatok alapján a Népszabadság végigkutatta, vajon Andy Vajna luxemburgi és hazai cégeinek indái hogyan fonódnak egymásba és kik álhatnak mögöttük, de a cikk végére kiderül, hogy az egésznek nincs is jelentősége a koncesszió elnyerése szempontjából.

A filmbiztosként is bizalmat nyert vállalkozó szóvivője ugyanis közölte a Népszabadsággal, hogy a Las Vegas Casino Kft. mögött álló ugyanilyen nevű luxemburgi cégnek „nem lesz köze a most nyíló kaszinókhoz, ezek üzemeltetésére ugyanis egy új cég alapítására kerül majd sor”. E szerint az a vállalkozás, amely az új kaszinókat üzemelteti majd, jelenleg nem is létezik.

Ebben az esetben viszont nehezen érthető, hogy a miniszter pontosan kit is minősített megbízható szerencsejáték-szervezőnek, s akkor mire és miért is kötöttek megállapodást a LVC Kft.-vel.

A szerencsejáték-törvény értelmében ugyanis csak akkor lehet pályázat nélkül koncessziós jogot adni egy kaszinóra, ha az üzemeltető megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervező. Vagyis: van tízéves tapasztalata, nem volt 500 ezernél nagyobb köztartozása és 5 milliósnál magasabb bírsága, valamint – és ez a lényeg – átlátható cégnek minősül. Utóbbit egy külön jogszabály írja körül, ami arról szól: a cég tulajdonosainak megismerhetőeknek kell lenniük, és nem lehetnek offshore szigeteken bejegyzett társaságok a tulajok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik