Gazdaság

Gyengébben muzsikált idén a Mol

Az elemzői várakozásoknak megfelelően gyenge első negyedévről számolt be a Mol Nyrt., így a nettó nyeresége 25 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 20,8 milliárd forintot tett ki.

A csütörtökön közzétett időközi vezetőségi beszámolójában, a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti, konszolidált kimutatás az olajipari társaság nettó árbevétele 2014 első negyedévében 1120,9 milliárd forint volt, 13 százalékkal maradt el a 2013 azonos időszaki értékétől.

Biztató jelek Irakban és az Északi-tengeren

“Mind a szabályozói, mind pedig a makró környezet nehézzé tette az első negyedévet. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy túljutva a kihívásokon, 2014 sikeres év lesz a Mol számára” – idézte a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett jelentés Hernádi Zsoltot, a csoport elnök-vezérigazgatóját.

Hernádi Zsolt kiemelte: a tavalyi személyi és szervezeti változások megteremtették az alapját, hogy az upstream üzletág (kutatás-kitermelés) növekedési pályára álljon 2014 végéig. Irak kurdisztáni régiójában például már az első negyedévben nőtt a kitermelés, s készen állnak a munkaprogram felgyorsítására az Akri-Bijeel blokkra nemrég benyújtott mezőfejlesztési tervnek megfelelően.

Kifejtette, lezárták az északi-tengeri tranzakciót is, készek a munka megkezdésére, amely már a második negyedévtől hozzájárulhat a csoport eredményeihez. “Ezen az úton továbbhaladva újabb vonzó akvizíciós célpontokat keresünk, hogy 2014-ben új szintre léphessünk az upstream üzletág területén” – mondta.

A jelentés szerint a downstream üzletágban (feldolgozás-kereskedelem) a finomítói makro környezet továbbra is kihívásokkal teli maradt, ugyanakkor a kereslet élénkülése a régióban kifejezetten reményt keltő. A Mol tovább erősítette pozícióit a kelet-közép-európai régióban, az Enitől a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Romániában vásárolt eszközök kitűnően illeszkednek a meglévő portfolióhoz és jelentősen erősítik a kiskereskedelmi pozíciókat ezekben az országokban – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

147 milliárdot fektettek be

A gáz midstream üzletág veszteséget könyvelt el a horvát Prirodni Plin gázkészletének kényszerértékesítése és az ennek nyomán elkönyvelt értékvesztés következtében. További negatív hatásként jelentkezett, hogy a hazai gáztárolási üzletágat (MMBF) 2013 év végén értékesítették, míg a gázszállítási üzletág eredményét újabb szabályozói tarifa-vágás és az enyhe időjárási körülmények befolyásolták kedvezőtlenül.

A beruházások és befektetések értéke 2014 első negyedévében 147 milliárd forint volt, az összeg 65 százalékát költötték akvizícióra. Tavaly ugyanebben az időszakban a beruházások és befektetések értéke 32 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjai a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, szerdán 1,34 százalékos erősödés után, 12 900 forinton zártak. Az elmúlt egy évben legmagasabb áruk 17 350, a legalacsonyabb 11 765 forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik