Gazdaság

Dőlnek az IMF milliárdjai Ukrajnába

A Nemzetközi Valutaalap átutalta a Kijevnek jóváhagyott 17 milliárd dolláros segélycsomag első részletétét.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átutalta az Ukrajnának jóváhagyott 17 milliárd dolláros segélycsomag első részletét. Az ukrán központi bank szerdán azt közölte, hogy megérkezett a 3,2 milliárd dolláros átutalás.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) végrehajtó tanácsa április végén hagyta jóvá a két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélyprogramot. Akkor arról is döntés született, hogy rövid időn belül folyósítják az első részletet a készpénzhiánytól szenvedő és különböző fizetési kötelezettségei terén jócskán késésben lévő ukrán kormánynak, elkerülendő az államcsődöt. A 3,2 milliárdból 2 milliárd az állami költségvetést tehermentesíti, a fennmaradó összeg a jegybanki devizatartalékot növeli.

Ukrajnának a hitelért cserébe fájdalmas megszorító intézkedéseket kell végrehajtania: csökkentenie kell az állami intézményekben dolgozók számát, emelnie kell az adókat és az energia árát, valamint be kell fagyasztania a minimálbért.

8 milliárd dollárnyi adósság

Ukrajnának több mint 8 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetnie az idén a Reuters nemrég közölt összegzése szerint, egyebek között 2,9 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalapnak és 0,9 milliárd dollárt más nemzetközi pénzügyi intézményeknek és országoknak. Ezen felül 1 milliárd dollárt kell törlesztenie korábban felvett euróhitele és csaknem 3 milliárd dollárt a belföldi piacokon kibocsátott dollárkötvények után.

A csaknem 8 milliárd dollár kiadás nem tartalmazza azt a 3,5 milliárd dollárt, amennyivel Ukrajna adós Oroszországnak a korábbi gázszállításokért a Gazprom számításai szerint.

A bevételi oldalon máris megjelent az IMF 3,2 milliárd dollárja, de Kijev 2,7 milliárd dollárt kap az Európai Uniótól, 1 milliárd dollárt a Világbanktól és 1 milliárd dollár hitelgaranciát az amerikai kormánytól. Ezenkívül 1 milliárd dollár összegű eurókötvény-kibocsátás szerepel az ukrán kormány terveiben a második félévben és 0,3 milliárd dollárnyi dollárkötvény kihelyezése belföldi piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik