Gazdaság

Ukrajna miatt drágul a kukorica

Csaknem három százalékkal nőtt a kukorica átlagos felvásárlási ára Magyarországon áprilisban az online mezőgazdasági piactér, a Magro.hu szerint.

Keddi, MTI-nek eljuttatott közleményében a Magro.hu ismertette, hogy a piactéren bonyolított gabona-adásvételek során a múlt hónapban a kukorica átlagos felvásárlási ára 2,74 százalékkal emelkedett. Az import kukorica átlagára 47 500 forint, a hazaié 51 500 forint volt, a búza ára nem változott érdemben, 55 000 forint volt egész hónapban.

A Magro.hu elemzői a kukorica áremelkedését a keleti import (román, ukrán) kukorica árának növekedésével magyarázzák, amelyet a bizonytalan ukrán helyzetnek tulajdonítanak. Az elemzők szerint amennyiben a válság nem eszkalálódik, a kukorica ára enyhén növekedhet a készletek csökkenése miatt.

A piactér által használt, a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) április végén 10 698 ponton állt, a március végi 10 128 ponthoz képest 5,6 százalékkal emelkedett. Az index 2014 januárjában indult 10 000 pontról, de a honlapon visszamenőlegesen számított adatok is elérhetők.

A Magro.hu speciálisan a mezőgazdaság igényeire tervezett online piactér, amely főként gabonafélék, szántóföldi és takarmánynövények, állatok és zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét teszi lehetővé. A piactér 5600 regisztrált felhasználóval rendelkezik, akik között őstermelők, családi gazdaságok, kereskedők, feldolgozók és gyártók is találhatók. A Magro.hu indulása óta 3 millió tonna gabona adásvételét bonyolította – ismertették a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik