Gazdaság

A plázastopot is elkaszálta az unió

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt.

A brüsszeli testület múlt szerdán döntött a kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó csomagról, ám akkor csak a korábban indított eljárások új szakaszba léptetéséről adott tájékoztatást, az újonnan induló eljárásokról csak pár nappal később tesz közzé hivatalos és meglehetősen szűkszavú értesítést, amely az eljárás sorszáma és megindulásának ténye mellett csak a főigazgatóságot jelöli meg, amelyhez az ügy tartozik.

Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el a jogszabályt, amelyben 2014 december végéig moratóriumot hirdettek minden 300 négyzetméter feletti kiskereskedelmi beruházásra. Ugyanakkor a törvény szerint a plázastop alól felmentés adható, mint ahogyan ez többször is megtörtént.

A Fidesz korábban már bejelentette, hogy kiáll az Erzsébet-program és a SZÉP-kártya mellett, amelyek ügyében a kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszba ért. A Fidesz-KDNP kérte a kormányt: ahogyan a szabad pálinkafőzés ügyében, úgy az Erzsébet-utalvány és -program, valamint a SZÉP-kártya védelmében is tegyen meg mindent. A szóvivő közölte: a kormánypártok európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltjei szintén maximálisan kiállnak a magyar emberek mellett, és mindent megtesznek ebben az ügyben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik