Pénzügy

Putyin új ötlete: a bankkártyákat nyúlja le

Saját bankkártyarendszert építenek az oroszok. A Visának és a Mastercardnak annyi.

A központosított orosz politikai-gazdasági rendszerhez illő innovációval állt elő a Putyin-adminisztráció: elkészült az a törvénytervezet, amelynek alapján létrejöhet az új nemzeti bankkártyarendszer, amelyben nonprofit elemek is lehetnek. Daszvidányja az amerikai kártyacégeknek – írja a Napi Gazdaság.

Bosszúból született

A Krím-félsziget bekebelezése után az amerikaiak befagyasztatták a Visával és a Mastercarddal több orosz bank bankkártyáinak a használatát. Putyin azonban talált rá megoldást: ekkor született meg az ötlet, hogy nemzeti bankkártyarendszert épít Oroszország, amelyen belül rubelben zajlik az elszámolás. Ezzel egyidejűleg lehetővé teszik a külföldi tulajdonban lévő pénzintézeteknek és pénzügyi szolgáltatóknak, hogy beszálljanak az új orosz fizetési rendszerbe.

Nem eszik olyan forrón

A dolog a Napi Gazdaság szerint azonban nem annyira egyszerű, mint amilyenek látszik: több egymásra épülő intézkedést igényel azt követően, hogy eldöntötték, piaci vagy nonprofit alapú megoldást választanak. Kell hozzá egy például egy független elszámolóház. Az orosz lap szerint a legtöbb piaci szereplő azt szeretné, ha ez a szervezet nonprofit alapon tevékenykedne. Aztán kell a szabályozási környezet. Aztán meg kell alapítani az elszámolóházat. Aztán jöhet csak a kártyakibocsátás megkezdése.

A jegybank a főnök

A projektért a jegybank felel, amely egyelőre nem döntötte el, hogy a nonprofit vagy a piaci modellt támogassa-e. A bevezetéssel azonban nem sokat vacakolnak, a bank további egyeztetésekre hívta össze a szakmai szervezeteket a napokban és a kormány törvénytervezete is azonnal a parlament elé kerül. A nemzeti fizetési rendszer végső formáját hamarosan bejelentik.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik