Gazdaság

Egyre jobban fáj a bankoknak a különadó

Még mindig a 2009-es mérlegfőösszeg után kell fizetni a pénzügyi vállalkozásokra kirótt adót. Ez azt jelenti, hogy több nagybank jóval nagyobb sarcot kénytelen leróni, mintha az aktuális év után kellene perkálniuk.

A pénzügyi intézmények a törvény szerint még mindig a 2009-es mérlegük alapján kénytelenek fizetni a bankadót. Pedig az elmúlt öt évben jó pár nagybanknál csökkent a mérlegfőösszeg. Vagyis ha az aktuális mérleg szerint kellene fizetniük, kevesebb lenne a különadójuk – hívta fel a figyelmet a VG.hu.

2010-ben mondta

Akik nyertek és akik vesztettek

A CIB, az Ertse, a K&h és az MKB is azok közé a pénzintézetek közé tartozik, akik a 2009-es szabály miatt kénytelenek több különadót fizetni.

Viszont például a Budapestnél és az OTP-nél ha kicsivel is, de magasabb volt a 2013-as mérlegfőösszeg, mint a 2009-es, ami után fizetniük kell. Vagyis ők nem járnak rosszul ezzel a szabállyal idén.

De van olyan pénzintézet is, pl. a Citi, amelynek valószínűleg jóval magasabb a tavalyi mérlegfőösszege, mint az öt évvel korábbi. Vagyis ők kifejezetten jól járhatnak idén.

Hasonló adózási aránytalanságok a vagyonkezelési szektorban is vannak – említette meg a lap, s kitér arra is, a biztosítási piacot alapvetően jól érintette, hogy ott eltörölték a különadót, és helyette bevezették a biztosítási adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik