Gazdaság

“Kiszekálja a kormány a külföldi bankokat az országból”

Ezt mondta Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója a Hír24-nek a 122 fiókos pénzintézet állami tulajdonba kerüléséről szóló hír kapcsán.

Állami tulajdonába kerülhet a Raiffeisen és az Erste Bank magyar leánybankja, és az osztrák anyabankok kivonulhatnak Magyarországról. A Raiffeisenre állítólag már ajánlatot is tett a Széchenyi Bank, melynek egyetlen fiókja van, Budapesten. A Hír24 mindkét, bécsi székhelyű bank vezetőségét megkereste. Mivel Ausztriában munkaszüneti nap volt, a Raiffeisentől senki sem válaszolt. Az Erste sajtószóvivője viszont küldött egy kétsoros e-mailt, majd később ezt hivatalos közleményként kiadták magyarul is. Ebben az áll, hogy az Erste nem vonul ki Magyarországról, arra viszont nem adtak választ, hogy fontolgatják-e a magyar érdekeltségük teljes vagy részleges eladását.

A Hír24 hétfői adásának vendége volt Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke. A szakember szerint a kormány lényegében kiszekálja a külföldi bankokat az országból. Ennek egyik eleme a bankadó, a devizahitelesek körüli mizéria, a tranzakciós illeték, és az a verbális agresszió, amelyet a magyar kormány a külföldi bankok irányában tanúsít. Mindezek egyenes következménye, hogy a hazai gazdasági környezet egyre kevésbé vonzó ezeknek a pénzintézeteknek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik