Gazdaság

Végrehajtás volt Simicska cégénél

Két alkalommal is elmaradhatott az adófizetéssel az ismert vállalkozó áttételes tulajdonában lévő Pro B Vagyonkezelő Kft.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly júniusban és decemberben is adóvégrehajtást indított a Pro B Vagyonkezelő Kft. ellen, amely áttételes tulajdonlással kötődik Simicska Lajoshoz – fedezte fel a Népszabadság.

A cég valószínűleg hamar megfizethette az adótartozását, mert egy-két hónapon belül levették őket a listáról. Azt, hogy mennyivel tartozhattak, nem tudni, de a lap az adminisztratív hibát sem zárta ki. Méghozzá azért nem, mert a Pro B milliárdos pénzügyi bevétellel rendelkezik, vagyis adófizetési gondjai nemigen lehetnek.

Az újság azt is megemlítette, hogy a kivont osztalék mértéke évről évre nő a cégnél, s már több mint ötmilliárd forintra rúg.

Arra is kitértek a cikkben, hogy a NAV jelenlegi vezetője, Vida Ildikó korábban (2003-2010) a Mahirnál dolgozott, ami  a Pro B áttételes tulajdonrészében volt.

Az üggyel kapcsolatban megkeresték a NAV-ot is, ahonnan a konkrét adóvégrehajtással kapcsolatban nem reagáltak. De annyit közöltek, hogy Vida Ildikónak nincs ráhatása a hasonló elsőfokú adóhatósági ügyekre. Simicskáék pedig nem reagáltak a lap kérdéseire.

Másodpercenként 10400 forint

Ennyi állami forrást kapott a Simicskához köthető cégbirodalom 2013-ban a k.blog szerint. Az összeg legnagyobb része, durván 2/3-a (243 milliárd) a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től jött, de 55 milliárdot nyert a konglomerátum a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től is. A végösszeg 328 milliárd forintra tehető. A pénz nyilván nem maradt a cégeknél, hisz a sok állami megrendelést rengeteg alvállalkozóval lehet csak elvégezni – de azért nem valószínű, hogy gyűjtéssel kell majd enyhíteni a cégvezető napi kenyérgondjain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik