Pénzügy

9 pontos teszt a söralátét-bevalláshoz

FN24
FN24

2014. 03. 25. 14:00

Alapvetően azok egyszerűsíthetik a bevallásukat, akiknek csak munkaviszonyból volt jövedelmük. De a biztonság kedvéért nem árt, ha végigfutunk ezen a listán.

Korábban a témában:

A személyi jövedelemadó bevallásához adónyilatkozatunkat május 20-áig kell kitölteni, és megküldeni az adóhatóságnak. Azok, akiknek a munkáltató nem vállalta az szja-bevallás elkészítését, vagy akik a bevallásukat nem az adóhatósággal szeretnék elkészíttetni, két lehetőség kínálkozik – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében az RSM DTM adóüzletág-vezető partnere, Hegedüs Sándor.

Az szja-bevalláshoz vagy a klasszikusnak tekinthető 1353-as adóbevallást, vagy a 1353 ADÓNYILATKOZAT-ot, leánykori nevén, „söralátétet” tölthetjük ki.

Utóbbinál fontos tudni, ki és mikor választhatja e bevallási formát.

Söralátét (adónyilatkozat) – tesztelje magát 9 pontban:

1. Kizárólag belföldi illetőséggel rendelkező magánszemély nyújthat be ilyen típusú adóbevallást.

2. Abban az esetben jogosult ezt megtenni, amennyiben nincs külföldről származó jövedelme.

3. Csak olyan munkáltatótól, kifizetőtől származhat jövedelmünk, aki az adóelőleget az év során megállapította és levonta. Vagyis már itt az első körben kiesnek azok, akiknek a jövedelmük után saját maguknak kell az adót megállapítani és befizetni.

4. A ténylegesen fizetendő adónk és a munkáltató által már levont adó különbözete nem haladhatja meg az ezer forintot.

5. Az év során tételes költségelszámolással költséget nem számoltunk el, vagy csak a 10 százalékos költséghányad alapján számoltunk el költséget.

6. Kiesnek a körből az egyéni vállalkozók, az EKHO-t választók, és azok is, akik fizető-vendéglátó tevékenységükre vonatkozóan tételes átalányadózást választottak.

7. Ezen felül azoknak sincs lehetősége a „söralátét” benyújtására, akiknek ingatlan vagy vagyoni értékű jog átruházásából, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származik jövedelme, illetve 2013-ban kaptak osztalékká nem váló osztalékelőleget, vagy a jóváhagyott osztalék adójával szemben a 2013-at megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számoltak el.

8. Továbbá azok sem élhetnek ezen választás lehetőségével, akik olyan jövedelmet szereztek, ami után az egészségügyi hozzájárulást (EHO) saját maguknak kellett megfizetni.

9. Szerencsére a törvény nem zárja ki azokat, akik éltek a családi adókedvezménnyel, azonban náluk figyelni kell pár dologra. Így például csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a családi adókedvezményüket nem osztják meg. Azok a családosok választhatják ezen adóbevallási formát, akik év közben egy időben nem dolgoztak több munkáltatónál. Ezek alapján a másodállásban is dolgozók nem választhatják ezen adóbevallási formát.

Azok, akik év közben éltek a családi kedvezménnyel, azonban munkahelyet váltottak, abban az esetben választhatják csak az adónyilatkozatot, amennyiben a korábbi munkáltatótól kapott igazolást átadják az új munkáltatójuknak, és az érvényesíthető családi kedvezmény összege megegyezik az év során a munkáltatóknál figyelembe vett családi kedvezménnyel. Így sajnos a törvény szerint nem jogosultak azok az adónyilatkozat keretében az adóbevallásra, akik utólagosan szeretnék érvényesíteni a családi kedvezményt.

Úgy tűnhet talán, hogy sok feltétel van, amelynek meg kell felelni, hogy  a „söralátéten” keresztül lehessen benyújtani a bevallást. Azonban azok, akik az év során kizárólag munkaviszonyukból szereztek jövedelmet és ahol a munkáltató annak rendje és módja szerint levonta az adóelőleget, nyugodtan választhatják ezt formát is éves adójuk rendezésére – nyugtatott meg a szakember.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.