Gazdaság

Ingyenes lesz az öntözéshez a víz

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a szolgáltatás biztosítására.

A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, öntözési célból a gazdák ingyen használhatják az öntözővizet – közölte a Belügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül.

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását – áll a közleményben.

A kormány Áderrel is szembemegy

Magyarországon ami ingyen van, abból nem szoktunk spórolni, lásd múzeumi ismertetők vagy politikai ígéretek. A víz pedig ingyen lesz – ez sosem a hatékonyabb és gazdaságosabb gazdálkodást segíti elő. Pedig világszerte égető probléma a víz és spórolása. „A vízhelyzet – a vízellátás biztosítása, a vízszennyezés megelőzése, az előrelátó vízgazdálkodás – a 21. század legsúlyosabb kérdése” – így van ezzel Áder János is. Az elnök barátaiból álló kormány most ezzel ellentétes lelkületű döntést hozott, pedig a világban már háborúk törnek ki a víz miatt, és a 21. századra sok kutató jelez előre vízháborúkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik