Gazdaság

Kockázatossá minősítette Argentínát a Moody’s

A befektetésre nem ajánlott - spekulatív - osztályzati sáv mélyére minősítette vissza Argentínát hétfőn a Moody's Investors Service, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy a devizatartalékok meredek zuhanása miatt Argentína esetleg nem lesz képes maradéktalanul eleget tenni szuverén devizaadósság-szolgálati kötelezettségeinek.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfőn késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi “B3”-ról egy fokozattal “Caa1”-re rontotta az argentin államkötvények besorolását. A Moody’s az új argentin osztályzat kilátását ezzel egy időben negatívról stabilra módosította, jelezve, hogy egyelőre nem tervez további leminősítést.

A “Caa” – más hitelminősítők módszertanában “CCC”-nek megfelelő – osztályzati sáv már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban. A Moody’s a hétfői argentin leminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a folyamatos tőkemenekítés és a zsugorodó külkereskedelmi többlet együttes hatásaként a hivatalos devizatartalék a 2011-ben mért 52,7 milliárd dolláros legutóbbi csúcsértéknek alig több mint a felére, 27,5 milliárd dollárra apadt.

Jóllehet az elmúlt hónapban a tartalékok stabilizálódtak, fennáll azonban a kockázata a további csökkenésnek, ami döntő jelentőségű adóskockázati elem, mivel Argentínának nincs hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz, és a jegybanki tartalékot használja devizaadós-kötelezettségeinek teljesítésére – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő becslése szerint az argentin kormánynak az idén és jövőre 20 milliárd dollárt meghaladó adóssághányadot kell törlesztenie, viszont Argentínának nincsenek olyan külső finanszírozási opciói, amelyek mérsékelnék az adósságtörlesztési képesség függőségét a hivatalos devizatartalékoktól.

A devizatartalékok zuhanása és a tőkepiaci hozzáférés hiánya tükrözi az argentin kormány fenntarthatatlan gazdaságpolitikai döntéseit, amelyek nagyon magas inflációhoz, a helyi fizetőeszköz leértékelődéséhez, tőkemenekítéshez és a gazdaság stagnálásához vezettek. Az elmúlt években 25 százalék volt az átlagos éves infláció, és ez az idén valószínűleg még magasabbra emelkedik, részben a helyi valuta januári 17 százalékos leértékelése miatt – hangsúlyozza hétfői elemzésében a Moody’s.

Argentínát a piac jó ideje a világ legkockázatosabb államadósaként tartja nyilván. A McGraw Hill pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport Londonban bemutatott legutóbbi globális államadós-kockázati listáját Argentína vezette. A cég az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai, illetve az ennek alapján számolt – bár a CDS-árfolyamokkal egyenes korrelációt nem mutató – halmozott távlati törlesztésleállási rizikó (CPD) alapján dolgozta ki a vizsgált országok kockázati sorrendjét.

E mérőszámok alapján Argentína messze a legkockázatosabb szuverén adós az egész világon, CDS-díjszabásai jóval kétezer bázispont – 10 millió dollárnyi argentin kötvényadósságra számolva kétmillió dollár – felett járnak. Ez az irányadó ötéves kötvénylejárat időtávlatában 79 százalékos halmozott államcsőd-kockázatnak felel meg az S&P Capital IQ számítási modellje alapján.

A világ legbiztonságosabb államadósának tekintett Norvégia szuverén CDS-középárfolyama 15 bázispont környékén mozog, ami 1,3 százalék körüli ötévi halmozott csődrizikót jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik