Gazdaság

Kikerült a bóvli kategóriából Spanyolország

moodys-weblap(1)(960x640).jpg (moody's, )
moodys-weblap(1)(960x640).jpg (moody's, )

Negatívról stabilra javította a még épphogy befektetési ajánlású spanyol államadós-besorolások kilátását szerdán a Moody's Investors Service, levéve a napirendről a befektetői adósosztályzat megvonását Spanyolországtól.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja szerdán késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a spanyol államkötvény-kötelezettségek “Baa3” szintű besorolását és a rövid lejáratú szuverén adósságállomány “(P)Prime-3” osztályzatát.

A “P” (Provisional) besorolási kiegészítéssel ellátott minősítés a Moody’s módszertanában részleges adatsorok alapján, a teljes körű adathalmazra épülő minősítési eljárásnál gyorsabban készül, de általában azonos marad a később kialakítandó végleges besorolással.

Ha a Moody’s a jelenlegi osztályzati szintekről leminősítette volna Spanyolországot, akkor a spanyol államadós-besorolások átkerültek volna a már nem befektetési ajánlású, spekulatív – rendszerint magasabb hozamokat, vagyis drágább piaci finanszírozást jelentő – kategóriába.

A kilátásjavítást a cég elsősorban a spanyol közfinanszírozási helyzet javulásával indokolta, és azzal, hogy haladást észlel a spanyol gazdaság kiegyensúlyozódási folyamatában, amely fenntarthatóbb, exportorientált modell felé vezet. A Moody’s szerint ez javítja a spanyol gazdaság középtávú kilátásait is.

A hitelminősítő kimutatása szerint a folyamatot illusztrálja, hogy az idei első kilenc hónapban a spanyol folyómérleg-egyenleg 2,9 milliárd eurós – az év egészére becsült hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő – többletbe fordult a tavalyi azonos időszakban mért 15,7 milliárd eurós hiány után.

Ennek eredményeként csökkenésnek indult a nagyon magas spanyol külső adósságráta, amely az idei második negyedévben a GDP-érték 167 százaléka volt az egy évvel korábban mért 172 százalékos eddigi csúcs helyett – áll a Moody’s szerda esti londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik