Gazdaság

Bombaüzlet lehet a nyugdíjas karperec

Az emlékezetvesztésben szenvedő idősek megtalálását, hazatalálását segítené az új eszköz. Hatalmas keresletre számítanak a fejlesztők.

Az elektromos gyermekmegőrző eszköz után a demenciában szenvedő idősek megtalálásához terveznek új eszközt – számolt be a Napi.hu a CNN cikke alapján.

Elveszett gyermekek

Marc Regimbal eredeti ötlete onnan jött, hogy egyszer saját gyermekét vesztette szem elől egy rövid időre. Aztán amikor megjelent a piacon a gyerek-nyomkövetővel, számos megkeresést kapott az idős szüleikért aggódóktól.

Azt kérdezték tőle, vajon az Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő, elkóborlásra, eltévedésre hajlamos, elbutulásban szenvedő öregeknél is alkalmazni lehet-e az eszközt.

Innen jött Louis-James Davis ötlete az új kütyüre, ami kicsit olyan, mint egy mobiltelefon, de mégsem az. És ami fontos, hogy akkor is az idős embernél lehet, ha a telefonját esetleg elhagyta.

Októberben dobhatják piacra

Az új eszköz valószínűleg karkötő illetve nyakba akasztható formában lesz elérhető. S egyetlen gombnyomással felhív egy előre beprogramozott számot, beszélni is lehet rajta, miközben meghatározza az idős ember helyzetét is.

Valószínűleg idén októberben kerül majd piacra, és 300 dollár (70 ezer forint) körül lesz az ára, plusz havi 15 dollárnyi előfizetési díjat is kell majd fizetni a használatához.

Hatalmas keresletre számítanak

A fejlesztők szerint óriási potenciál van a termékben, hiszen tavaly a világon több mint 40 millió ember szenvedett demenciában, és számuk a várakozások szerint egyre nőhet. Magyarországon pedig mintegy 160 ezren lehetnek érintettek a betegségben – írta a lap az egészségtükör.hu-ra hivatkozva.

gy vélik, 5 év múlva már 3,5 millió darab távgondozó berendezés lesz használatban, s ennek felét az elbutulásban szenvedők hordhatják majd. S a bevétel pedig szintén pár éven belül dollár-százmilliókban lesz mérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik