Gazdaság

Paks-II: egyoldalúan hátrányos a hitelszerződés

Nagyjából unokáink is nyögni fogják a tízmilliárd eurós kölcsönt, amit az oroszoktól kapunk.

Az orosz kormány közzétette a paksi bővítéshez kapcsolódó hitelszerződés részleteit – tudta meg a Népszabadság. A lap elemzése alapján úgy tűnik, Orbán Viktor mégsem volt olyan zsugori alak ebben az ügyben. És nemigen állja meg a helyét az az állítás sem, hogy emberemlékezet óta nem kötött olyan kedvező pénzügyi egyezséget az ország, mint a paksi erőmű bővítéséhez igénybe venni kívánt orosz hitelnél. Pedig a miniszterelnök azt mondta, ha az ország pénzéről van szó, rossz üzletet nem köt. Nézzük.

A Paks II. beruházás helyszíne, háttérben az atomerőmű
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Növekvő kamat

A lap áttekintéséből az derül ki, hogy a törlesztést a két új blokk üzembe helyezése után kell elkezdeni. De ha esetleg 2026-ig nem készülnek el vele, legkésőbb akkor mindenképpen el kell kezdenünk perkálni. Márpedig az autómerőmű-építkezések az utóbbi időkben mindig csúsztak Európában.

Aggasztó lehet az is, hogy a fizetési kötelezettségek nagyobbik része a 21 éves törlesztési ciklus második felére fog esni: az első 7 évben a pénz 25 százalékát kell visszafizetni, aztán a következőben 10 százalékkal nagyobb részt, a harmadikra pedig 40 százaléknyi marad. S ráadásul közben a kamat is emelkedik, 3,95-ről 4,95 százalékra.

Kötbér

S ha esetleg nem tudunk időben fizetni, akkor pedig brutális a kötbér. 15 napos csúszásnál a kamat másfélszerese a büntetés. 180 napos csúszásnál pedig azonnali inkasszót érvényesíthetnek a teljes tőke- és kamattartozásra. Ami akár államcsődhöz is vezethet a lap szerint.

Jó hír (ez már a vonatkozó kormányrendelet mellékletéből derül ki), hogy költségmentes előtörlesztésre lesz lehetőség. Viszont a várható költségtúllépés fedezetére nincs utalás. Márpedig a költségtúllépés is jellemző ezeknél a beruházásoknál. S ezenkívül több később jelentkező költségnél sem tisztázott, hogy honnan lesz rá pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik