Gazdaság

Megint szakadozik a forint

Hol van már a kedd reggel, amikor még 312 forint alatt volt egy euró...

Kedd reggel egy eurót még 311,80 forinton jegyeztek, aztán megjött a meglepetés inflációs adat, ami 312 fölé nyomta az árfolyamot. Később napközben többször is, tartósan 313 felett járt, este is 313,70-en állt a jegyzés. Szerda reggelre pedig minimálisan, 313,74-re gyengült. Azóta azonban átlépte a 314-et is, is, és e fölött hintázik.

Kedden egyébként a vártnál alacsonyabb (0,1 százalékos) inflációs adatokra reagálva a K&H alapkezelő így értékelt: az erősödő kamatcsökkentési várakozások, és a feltörekvő piacokról továbbra is kiáramló pénz miatt a forint fokozatos gyengülésére számítanak.

Reggel így állt a forint

Az eurót kedd este 313,70 forinton jegyezték, szerda reggel 313,74 forinton.A dollár árfolyama kedd este hétkor 226,31 forint volt, szerda reggel hétkor 226,45 forint.A svájci frankért kedd este 257,67 forintot kellett adni, szerda reggel 257,92 forintot.A japán jent kedd este 2,1967 forinton jegyezték, szerda kora reggelre 2,2001 forintra változott a jegyzés.Az euró árfolyama szerda reggel 1,3857 dollár volt, szerdán csupán 0,01 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Nyomott hangulatra számítanak

Előzetesen a Takarékbank elemzői sem látott sok okot arra, hogy jó hangulat uralja szedán a kereskedést; mivel az európai határidős részvényindexek is meglehetősen mély mínuszban nyitottak.Az egyetlen lényegesebb adatközlés, az európai ipari termelésjanuári számai ugyan vélhetően erősek lesznek. Azonban a német ipar már korábban közölt jó teljesítményének ismeretében szerintük ez már aligha dobja fel a befektetőket.

Kinek állhat ez érdekében?

Békesi László a Fidesz gazdaságpolitikáját elemző nagy cikkében így beszél a kormány árfolyampolitikájáról: Matolcsy rendületlenül vágja a kamatot, és ez rontja a forint árfolyamát. Ez rossz nemcsak a hiteladós lakosságnak és vállalkozásoknak, az import alapanyagokból termelő vállalkozásoknak, de az államnak is, amely devizában adósodik el. A gyenge forint nem növeli az exportot sem, mert annak magas importtartalma van, és nem segít a versenyképességben sem.

Békesi felteszi a kérdést, akkor kinek áll érdekében gyengíteni a forintot? A forint gyengülésére játszó spekulánsok között vannak-e bennfentes körök? És a pénzügyi felügyeleti szervek mennyire nyomoznak a forint ellen nyomuló „bűnös spekulánsok” ellen, ahogy azt a PSZÁF az OTP ellen spekuláló Soros György ellen példás gyorsasággal megtette?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik