Gazdaság

Negyvenezer cég szűnhet meg

Az év első két hónapjában 39 százalékkal több céget töröltek, mint a negatív rekordot hozó tavalyi évben.

Februárban 3662 cég szűnt meg Magyarországon, ez minden idők második legrosszabb havi adata. A hír igazolni látszik az Opten céginformációs szolgáltató év eleji előrejelzését, amely szerint idén akár 40 ezer céget is törölhet a cégbíróság, hiszen az év első két hónapjában 39 százalékkal több cég szűnt meg, mint a negatív rekordot hozó 2013 ugyanezen időszakában.

Negatív rekord

Idén a második hónapban 3662 céget törölt a cégbíróság. Ez az eredmény – a rövid hónapot a munkanapokkal korrigálva – megegyezik az eddig mért legnagyobb felszámolást hozó 2013. októberi értékkel. A helyzet komolyságát jelzi, hogy arra is csupán négyszer volt korábban példa, hogy a hónapon belüli megszűnések száma meghaladja a háromezret.

Az első két hónap fejleményei megerősítik azt a várakozásunkat, hogy 2014-ben akár 40ezer cég is megszűnhet Magyarországon, a működő cégek száma pedig 580 ezerre csökkenhet” – mondta az adatokat közzétevő céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás. Az igazgató szerint több negatív hatás együttes eredménye látható az adatokban.

Innen indult a lavina

2012-ben soha nem látott felszámolási hullám söpört végig a gazdaságon: az ekkor indult eljárások mostanában zárulnak le és döntő többségükben az érintett cégek törlésével végződnek.


Ezzel párhuzamosan felfutóban van a szigorodó jogszabályok következtében induló önkéntes végelszámolások száma, illetve a tavaly óta gyors ütemben emelkedő kényszertörlések lezárása is. Ennek a hatóságok által kezdeményezett egyszerűsített eljárásnak ugyanis lényegesen kisebb az átfutási ideje, mint a hitelezők által indított felszámolásoké.

A felszámolás vezet

A frissen induló kényszertörlések száma havi 2200 és 2500 között stabilizálódni látszik. Ezeknek az eljárásoknak jelentős része azonban felszámolásba fordul, így a megszűnéshez vezető eljárások között a felszámolásnak továbbra is döntő szerep jut – értékelt Tóth Tamás. – Az induló kényszertörlési eljárások hosszú távon is magasan fogják tartani a cégtörlések számát, ám ez összességében még mindig kevés a cégstruktúra megtisztításához.”

A kényszertörlések nagy arányban fordulnak át felszámolásba, ennek eredményeként most februárban „csak” 221 cég szűnt meg közvetlenül kényszertörlési eljárás eredményeként” – mutat rá a tendencia okaira az igazgató. A 2200-2500 induló kényszertörlés ezekben a hónapokban 1200-1500 felszámolással és 700-800 tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolással párosul, ami azt jelenti, hogy a törölt cégek száma egy év múlva stabilan meghaladhatja a havi 4000-et.

Padlón a cégalapítási kedv

Mindezt a cégalapítási kedv látványos visszaesése kíséri. Februárban 2772 céget alapítottak Magyarországon, szinte pontosan ugyanannyit, mint egy hónappal korábban. Mindkét érték beleillik a 2012 közepe óta tapasztalható stagnáló trendbe. A megszűnő és az alapított cégek összevetése tehát a működő cégek számának visszaesését vetíti előre.

Összességében a cégek számának csökkenése tisztító jelleggel hat a gazdaságra, de sajnos igazi áttörés még nincs itt. A közel 600 ezer vállalkozást számláló cégvilág normalizálódása ilyen ütemben évtizedekig is eltarthat. A sűrűn változó jogszabályok miatt persze biztosak lehetünk benne, hogy a tendencia egy-két éven belül többször is változik majd” – mondta Tóth Tamás.

A kormány titkon szuperliberális gazdásági elképzeléseket valósít meg?

Magyarország egyik legliberálisabb közgazdásza, Mihályi Péter egy egész könyvet írt a hazai gazdaság problémáiról, egy ponton viszont mintha rá hallgatna liberálisnak épp nem mondható Orbán-kormány: „Keleten és nyugaton a politikusok egyaránt imádják a kkv-kat támogatni, és persze papolni róluk. Magyarországon azonban szinte nincsenek is kkv-k, csak mikrovállalkozások, abból viszont nagyon sok. Egymillió vállalkozást nem lehet ellenőrizni. Komolyan gondolom, hogy olyan intézkedéseket kell hozni, ami nehezíti az életüket, és emiatt megszűnnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik