Gazdaság

Jó hír: régen nőtt ekkorát a gazdaság

A negyedik negyedévben tényleg 2,7 százalékkal nőtt a GDP. A legfőbb húzóerő a mezőgazdaság volt, de az ipar és a szolgáltatások teljesítménye is biztató.

A múlt év negyedik negyedévében az előzetes becséleseknek megfelelően 2,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az egy évvel korábbihoz képest – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokról kiadott jelentésében.

Utoljára 2006-ban mértek ilyen jó eredményt. A harmadik negyedévben még ennél szerényebb, 1,8 százalékos volt a növekedés.A naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatok szerint a hozzáadott érték 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévit. Itt tehát az előzetesen becsült 0,6 százaléknál kissé gyengébb lett a végleges mutató.

A múlt év egészében pedig 1,1 százalékos volt a magyar gazdaság növekedési üteme az előző évi 1,7 százalékos visszaesés után.

Ez húzta fel az év végi teljesítményt

A negyedik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye az alacsony bázis, és a kiváló termés miatt 22,2 százalékkal nőtt.

Az ipar hozzáadott értéke is a vártnál jobban, 3,3 százalékkal nőtt. Ezen belül a feldolgozóiparé 5,1, az építőiparé 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Utóbbi főleg az állami megrendeléseknek, az EU-s pályázati pénzek gyorsuló felhasználásának köszönhető. Hiszen a lakásépítések még mindig padlón vannak.

Meglepetés

Az is biztató jel, hogy már a szolgáltatásoknál is 1,3 százalékos volt a növekedés az előző évhez képest, amiben nyilván benne van az is, hogy nőttek a reálkeresetek, és kezd magához térni a lakossági fogyasztás. Ez a friss januári kiskereskedelmi mutatókon is meglátszott.

A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás hozzáadott értéke 2 százalékkal emelkedett. Ezen belül is kiemelkedő volt a szálláshelyforgalom növekedése. Viszont a pénzügyi, biztosítási szolgáltatások teljesítménye 1,7 százalékkal visszaesett.

A háztartások fogyasztása egyébként 0,5 százalékkal nőtt.

A beruházások 10,4 százalékkal nőttek – kérdés, hogy ez az ütem tarható lesz-e ebben az évben. Elemzők előzetesen az idei évre ennél szerényebb, 6,5-7 százalékos bővülésre számítanak a beruházásoknál.

Az áruk és szolgáltatások exportja 8,8, az import 7,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Vélemények

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint tavaly a negyedik negyedévben egy széles bázison nyugvó, viszonylag robosztus gazdasági növekedés volt látható, amihez egyszeri tényezők és trendszerű változások egyaránt hozzájárultak. A szakértő 2014-ben 2,0-2,5 százalék közötti GDP-bővülést vár.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője is kiemelte, nagyon kedvező, hogy éves összevetésben szinte az összes ágazatban bővülést regisztrált a KSH, vagyis egyre szélesebb a növekedés bázisa. Várakozása szerint az idén 2,2 százalékkal nőhet a GDP.

Az NGM szerint a gazdasági kilátások a következő negyedévekre is kedvezőek, amit a külső konjunktúra várható élénkülése mellett az üzleti és fogyasztói várakozások, illetve a rendelésállományi adatok is alátámasztanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik