Az OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport új vágóhídjának kialakítása a tervek szerint 13-15 milliárd forintba kerül majd, és évente egymillió sertés levágására lesz alkalmas. Ez a hazai állomány egyharmadát jelenti.
Úgy tudni, 2016 elején már el is kezdhetik a vágást. De vajon milyen hatással lesz a magyar húsiparra egy ilyen gigavágóhíd? Ennek járt utána a vg.hu.
Európa húsz legnagyobb vágóhídjának egyike lesz
A lap által megkérdezett Raskó György agrárközgazdász szerint a nagy volumen mindenképpen olcsóbbá teheti a vágást és darabolást. Vagyis vélhetően érdemes lesz a nagy húsipari cégeknek megszüntetniük saját veszteséges vágási tevékenységüket, és Mohácsról (vagy Kiskunfélegyházáról) beszerezni a húst. Mert ez várhatóan olcsóbb lesz,mint bármelyik legális vágóhídon.
Ez a döntés az agrárközgazdász szerint racionális lehet, és már régóta szükség lett volna rá – más országokban, például Németországban is sokkal koncentráltabb a vágás, mint nálunk. S a mi vágóhídjaink ezért is nem voltak eddig versenyképesek és az áraik sem voltak azok. Ez pedig a feldolgozóknak is hátrányt jelentett. Amiben ezután változás lehet.