Gazdaság

Újra életjelet adott a Sólyom

Repülni még nem tud, de határozott jelei vannak annak, hogy a nemrégiben a fizetésképtelenségig jutó légitársaság egyszer tényleg beindulhat.

Úgy tűnik, a Sólyom Hungarian Airways nemsokára megkaphatja a repülőgép-üzemeltetésre feljogosító engedélyt (AOC) – tudta meg iparági forrásokból a Népszabadság. Az engedélyeztetés a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál akadt meg még az év elején, de most már csak egyetlen lépés választja el a céltól a légitársaságot.

A lap információi szerint a szükséges dokumentáció árát már kifizette a Sólyom a Boingnek, így akár pár hét alatt meg is lehet az engedély.

Ez azonban még nem fogja azt jelenteni, hogy fel is szállhat az első menetrend szerinti vagy charterjárat. Ahhoz még milliárdos összeget kell felmutatnia a cégnek, amely fedezi az első háromhavi üzemelést. A lap arról nem tud, hogy a cég talált volna új befektetőt. Azt viszont tudni lehet, hogy a Budapest Airporttal szemben fennálló adósságából már törlesztett az októberben a fizetésképtelenségig eljutó cég. Ami szintén biztató jel.

A cégnél időközben átalakult a tulajdonosi szerkezet: eltűnt (a kétes hátterű offshore) Charity March Kft. a cégiratokból, és már ismét a Sólyom Holding a cég tulajdonosa. A szakembergárdát is frissítették, például azt a csapatot is, amely az engedélyeztetést intézi. Vágó József pedig már nem tulajdonos a cégben, hanem „csak” ügyvezető igazgató.

A másik két tulajdonos, Lucsik János és Hurtyák Róbert maradt, akik úgy tudni, kitartanak az indulás mellett, és rendezni szeretnék tartozásaikat is. Ha sikerül befektetőt találniuk, úgy tudni, két géppel indulhat el a Sólyom. Korábban azt ígérték, hat géppel indulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik