Gazdaság

A csehek nem kérnek az orosz atomerőműből

Csehország már nem tart igényt Moszkva támogatására a temelini reaktor bővítéséhez, mert "Oroszország már nem tekinthető demokratikus országnak".

Nehéz elképzelni, hogy orosz cégek részt vehessenek a Temelin atomerőmű bővítésében – ezt a cseh védelmi miniszter, Martin Stropnicky mondta, írja a Portfolio.hu.

Az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban a tárcavezető az www.idnes.cz portálnak úgy nyilatkozott, Oroszország már nem tekinthető kiszámítható, demokratikus országnak. Amit Oroszország tesz, az elfogadhatatlan – fogalmazott a tárcavezető.

Csehország a temelini atomerőmű területén készül két új, 1000+ MW-os blokk felépítésére. A csehek korábban nemzetközi tendert írtak ki a blokkok beszerzésére, amelyen végül a japán-amerikai Westinghouse, és az oroszok által vezetett MIR konzorcium maradt versenyben. A projekt jelenleg szünetel, mert rendkívül alacsony európai áramárak mellett jelenleg kevésbé tűnik vonzó beruházásban, plusz az új kormány is gyengébb (politikai) támogatást nyújt a tervezett beruházásnak, mint az előző.

Orbán Viktor január 14-én állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy Oroszország két új atomerőművi blokkot építhet fel a Paksi Atomerőmű területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik