Gazdaság

Durva büntetést kapott a Bridgestone

Kartellezés miatt 425 millió dolláros (97,5 milliárd forintos) bírságot szabtak ki.

Az igazságügyi minisztérium évek óta vizsgálódott különböző autóalkatrész-gyártóknál és beszállítóknál. Mostanra a Bridgestone mellett 25 másik vállalt is elismerte, hogy törvénysértően járt el.

Még lehetnek gyanúsítottak

A cégek eddig összesítve 2 milliárd dollárnyi bírság megfizetését vállalták, és az amerikai minisztérium 28 ember ellen emelt vádat. A vizsgálat még tovább folyik, tehát további gyanúsítottak is lehetnek.

A vádak szerint a Bridgestone manipulálta az árait, más cégekkel együtt tendereztetési pályázatokat befolyásoltak, egyes esetekben másokkal előre egyeztetett a piac felosztásáról.

A vezetőség nem tudott róla?

A Bridgestone jogellenes tevékenységét 2001 és 2008 között folytatta, ez idő alatt a Toyotának, a Nissannak, a Suzukinak, az Isuzu Motorsnak és a Fuji nehézgépipari cégnek adott el szabálytalanul termékeket.

A cég közleménye szerint a Bridgestone vezetősége őszinte sajnálatát fejezi ki, hogy a vállalat egyes alkalmazottai törvénytelenül jártak el, és azt is sajnálják, hogy erről csak 2012 májusa, az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatának megindulása után szereztek tudomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik