Gazdaság

Eltűnt a teljes nyugdíjvagyon

Novemberben csaknem teljesen lenullázódott a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona – írja a napi.hu.

A gazdasági portál szerint tavaly augusztusban még 5,4 milliárd forinttal nőtt az az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. kezelésében lévő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRAA) vagyona, amely azonban szeptemberben 66,2 milliárddal, októberben 25,3 milliárddal, novemberben pedig 116,3 milliárddal zsugorodott és különféle eszközökben már csak 16,3 milliárd forint értékű vagyona volt.

Mindez megfelel a várakozásnak. A tervezetthez képest 89 milliárd forinttal kisebb nettó állampapír-kibocsátás valósult meg 2013-ban, a finanszírozási “rést” a magánnyugdíj-pénztári vagyonból fennmaradt vagyonelemek részleges értékesítésével fedezte az adósságkezelő – közölte korábban Borbély László András. Az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese akkor arra is kitért, hogy az NYRAA teljes vagyonát pénzzé tették 2013 végéig, ám a pontos novemberi és decemberi számokat csak 2014-ben hozzák nyilvánosságra, hogy minél kevésbé befolyásolják a piaci folyamatokat.

Az alapban az induláskor, 2011 májusának végén még 2945,3 milliárd forint értékű vagyon volt. A vagyon többségét – az eredeti célnak megfelelően – az államadósság csökkentésére fordították: 2011-ben több mint 1400 milliárd, 2012-ben pedig további 103 milliárd forintot használtak fel e célra. Az ÁKK szerint tavaly novemberben az NYRAA vagyon 116,3 milliárdos apadása is alapvetően az államadósság csökkentésére ment, ugyanis a pénzből tíz lépésben, összesen 112,4 milliárd forint értékű, 2014-ben és 2015-ben lejáró állampapírokat vásároltak vissza.

survey services

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik