Gazdaság

Nem kell létpénz a magyaroknak

forint (forint, )
forint (forint, )

A magyar lakosság több mint kétharmada nem támogatja a LÉT munkacsoport által kidolgozott alapjövedelem-koncepciót.

A LÉT által kidolgozott modell értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett “létpénzt” kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a “létezés jogán”.

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 78 százaléka úgy gondolja, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését nem bírná el a magyar gazdaság – közölte Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója. A magyar lakosság csupán 30 százaléka ért egyet a LÉT javaslatával, a válaszadók 3 százaléka pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A válaszadók 72 százaléka akkor sem értene egyet az elképzeléssel, ha azt beszámolnák a munkabérbe vagy a nyugdíjba. Még többen, 78 százalék utasítja el az alapjövedelem bevezetését azzal a feltétellel, hogy kiváltaná a családi adókedvezményt. Ha pedig a szociális juttatások, például a segélyek, a gyes és a gyed megszűnése is következménye volna az intézkedésnek, akkor a felmérés adatai szerint már a lakosság 80 százaléka ellenzi az elképzelést.

A válaszadók 61 százaléka szerint az intézkedés hatására kevesebben dolgoznának, és csupán 7 százalékuk gondolja ennek az ellenkezőjét. A többiek szerint nem befolyásolná az alapjövedelem a munkavállalást. A felmérés rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékrendjében fontos szerepet tölt be a munka, a lakosság jelentős többsége kiáll amellett, hogy általánosságban az embereknek inkább munkából kellene megélniük (89 százalék) – tájékoztatott a felmérés eredményeiről a Századvég.

Olvasói sztorik