Gazdaság

Uniós mézmizéria: a virágpor természetes alkotóelem

Az Európai Parlament tisztázta a génkezelt virágport tartalmazó méz címkézési szabályait.

A méz természetes alkotóeleme a virágpor, és nem egy külön összetevőről van szó: így döntött a Parlament a szerdai szavazás során. Ebből következően a génkezelt növényekről csak 0,9 százaléknál magasabb arányban a mézbe került virágport kell feltüntetni a méz címkéjén.

„A mézben lévő pollen alkotóelem vagy összetevő mivoltáról szóló vita azért kezdődött el, mert a két eset más-más címkézési szabályokat von maga után. Ha a virágport természetes alkotóelemként értelmezzük, akkor a génkezelt növényről származó pollent a gyakorlatban nem kell feltüntetni. Ez azért van így, mert a génkezelt szervezetekről szóló irányelv szerint csak a 0,9 százalék feletti génkezelt tartalomról kell a címkén beszámolni. Mivel azonban a pollen csak mintegy 0,5 százalékban található meg a mézben, ezért soha nem fogja meghaladni a címkézési határértéket” – mondta Julie Girling konzervatív-reformista képviselő (Egyesült Királyság), akinek jelentését 430 szavazattal, 224 ellenszavazattal, 19 tartózkodás mellett fogadták el.


Fotó: MTI / Komka Péter

A Parlament elutasította a környezetvédelmi bizottság javaslatát, amely a génkezelt növényről származó virágport összetevőként és nem természetes alkotóelemként kezelte volna, ahogyan azt az Európai Bíróság 2011-es döntése is tette.

A mézben 0,9 százaléknál nagyobb arányú génkezelt pollentartalom jelölése

A méz alkotóelemeként elfogadott virágporra a címkézésre vonatkozó uniós szabályok érvényesek. Ezek kimondják, hogy a génkezelt szervezetről akkor kell a címkén beszámolni, ha azt a méz (és nem a virágpor) 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmazza.

Méhek, mézek, harc…

Jogilag egyértelmű

A jelenlegi szabályzás nem mondja ki egyértelműen, hogy a virágpor a méz összetevője vagy sem. Az Európai Bíróság egy 2011. szeptemberi döntésében a pollent a méz összetevőjeként definiálta, ezáltal arra kötelezte a termelőket, hogy a virágport a méz összetevői közt tüntessék fel a termék címkéjén. A Bizottság által javasolt és a szerdán a Parlament által támogatott szabályok szerint azonban a virágpor a méz természetes alkotóeleme, nem pedig külön összetevő.

A következő lépések

A témáért felelős képviselő megkapta a Parlament felhatalmazását arra, hogy elkezdje a tárgyalásokat a Tanács görög elnökségével a jogszabály-tervezetről, amelyről így első olvasatban megállapodás születhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik