Gazdaság

Dunakeszin bujkálhat az áfaszörny

Újabb áfabotrány? A szponzort nem büntették a revizorok?

A Népszabadság felveti, hogy a helyi Bombardier MÁV Kft. lehet az egyik olyan cég, amelynek elnézhette az adóhatóság, hogy néhány tízmillió forintnyi áfát és társasági adót nem fizettek be. Hogy mire alapozzák a felvetést? Több olyan körülményt is megemlítenek, ami okot adhat a gyanúra.

NAV-botrány

Az egyik, hogy a cég ellen 2011-ben indított vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, bejelentés alapján. Abban az évben, amikor a kitálaló NAV-os munkatárs, Horváth András szerint is elsimulhattak nagy ügyek. A bejelentő egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a cég nem fizethette be a 2009-es, egymillió eurós vasúti kocsi nagyjavítás után többek között az áfát.

Tény, hogy az elvégzett munka ellenértékét még a mai napig nem kapta meg a cég. A gyártó Bombardier Transport és a MÁV ugyanis azóta is pereskedik, kinek kellene kifizetnie a rendellenes elhasználódás miatt a forgalomból kivont vasúti kocsik javítását. Azonban, mint tudjuk, ha a számla ellenértéke nem érkezik be, az nem ad felmentést a közterhek megfizetése alól. A Bombardier MÁV Kft. vizsgálata végén azonban a NAV mindent rendben talált.

A lap szerint Horváth András bejelentése után akár az is elképzelhető, hogy a revizorok a kanadai-német multi miatt voltak elnézőek. Vagy talán amiatt, mert a kft. támogatta a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatát, amiben akkor éppen csatár volt Szijjártó Péter. De azt sem zárták ki, hogy esetleg mégis minden rendben volt. És hozzátették: ha a kibukott NAV-os utáni nyomozás mellett az illetékes hatóságoknak egyszer jut idejük az adóelkerülések vizsgálatára is, sok minden kiderülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik