Gazdaság

Sokan mentünk szállodába novemberben

Nemcsak a külföldi, hanem a belföldi vendégforgalom is jócskán megélénkült, csaknem 10 százalékkal több éjszakát töltöttünk szállodában, mint tavaly.

Novemberben a külföldiek 4,9 százalékkal, a belföldiek pedig 9,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a magyarországi szállodákban, mint tavaly – az örömhír a KSH legfrissebb jelentéséből derül ki. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele is nőtt, méghozzá jobban, mint a vendégéjszakák száma: 12 százalékkal.

Január-novemberben 8,27 millió vendég 21,5 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma összesen 5,4 százalékkal, az éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt. Az első tizenegy hónapban a szállodák foglaltsága 50,6 százalék volt.

Nem mindenhonnan jött több külföldi

Novemberben 290 ezer külföldi vendég 733 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 4,6 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők kevesebb, addig az osztrák, az orosz, a cseh, az amerikai és a román vendégek több vendégéjszakát töltöttek nálunk, mint korábban, az olaszok pedig ugyanannyit.

Jó évet zárt a magyar turizmus

A belföldi vendégforgalom majdnem minden régióban nőtt

A belföldi vendégek 692 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken novemberben, a vendégek száma 8,7 százalékkal 314 ezerre bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A belföldivendég-forgalom – a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével – az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal emelkedett.

SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1558 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek novemberben 980 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. novemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 1,6 százalékos növekedést jelentett.

Doecemberi SZÉP-kártya forgalom

Novemberről decemberre 70 százalékkal emelkedett az OTP SZÉP kártyákról felhasznált juttatások összege. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sokan az év végi pihenéshez használták fel a plasztiklapra kapott összegeket.

A kártya a nyári és téli pihenési időszak megkerülhetetlen szereplőjévé vált – ez derül ki a 2013. decemberi kártyahasználati adatokból. Az év utolsó hónapjában ugyanis több mint négymilliárd forintnyi juttatást használtak fel a kártyabirtokosok.

Ehhez hasonló kiugró felhasználás csak nyáron volt tapasztalható, amikor a három érintett hónapban (június, július, augusztus) átlagosan közel hét milliárd forint volt a havi felhasználás.

Kihasználtság

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,4 százalékos volt, ami 3,0 százalékponttal több az egy évvel korábbinál.
A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 65 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 64 százalékos volt.

Árbevétel

Novemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 228 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 6745 forint volt.
A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Összesen 22 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint volt. A vendéglátásból 5,3 milliárd forint folyt be, 470 millióval több, mint 2012. novemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik