Gazdaság

Ahol nem átok, hanem áldás a hulladék

Hulladék (Hulladék)
Hulladék (Hulladék)

A települések egy része igen elutasító, ha szemétlerakó, lokátor vagy nukleáris hulladéklerakó telepítése kerül szóba. Másokat meg az húz ki a bajból.

A hvg.hu azt vizsgálta meg, vajon a várt gazdasági haszon motiválta-e azokat a településeket, akik nem mondtak nemet egy-egy egyébként nemszeretem beruházásra.

Bátaapáti

Biztonságosnak tartották

Bátaapátiban például azért járultak hozzá a lakosok a népszavazáson ahhoz, hogy radioaktív hulladéklerakó létesüljön (ide hordják Paksról a közepesen sugárzó anyagokat), mert elfogadhatónak és biztonságosnak tartották a tárolót. De a polgármester szerint az anyagi támogatások is sokat nyomtak a latba. No meg az is, hogy majdnem 50 embernek lett munkája.

S hogy mit nyertek még? A tárolónak köszönhetően azóta több korszerűsítést is el tudtak végezni a faluban.

Első körben elutasították

Királyszentistvánban a 2001-es népszavazáson még elbukott, a 2005-ösön azonban már átment a regionális hulladéklerakó terve. A település és két szomszédja 100 millió forint értékű támogatást kapott és három évig ingyen szállították el a szemetüket, további három évig pedig féláron. Nőtt az iparűzésiadó-bevételük is, és új munkahelyek is lettek.

Medinának és Pusztazámornak is sokat jelentett, hogy bevállalták a lokátort, illetve a hulladékkezelő központot, rengeteg fejlesztésre lett pénzük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik