A Gazdasági Versenyhivatal közleményéből kiderül, hogy a magyarországi McDonald’s megtévesztette a fogyasztókat csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítése során.
A hivatal nem kevés, 15 milliós bírságot szabott ki a gyorsétterem-láncra.
Nem csak hús, nem csak grillezés
A GVH indoklása szerint a cég a reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehústartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban.
Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem például darált bőrt tartalmaznak.
A GVH azt is megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson.
Pedig a Mekinél a csirkehús olyan technológián, átalakításon (pl. darálás, felbontás, pácolás, formázás) esik át, amelyek hatással vannak a húsállományra – állapította meg a hivatal.