Gazdaság

A közgazdászguru szerint törékeny Magyarország

Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)
Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)

A gazdasági válságot megjósoló Nouriel Roubini szerint idén újra gyorsulhat a globális gazdasági növekedés, de Magyarország gazdasági helyzete 2014-ben is törékeny, akárcsak  Dél-Afrikáé, Ukrajnáé vagy Argentínáé – derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

A Dr. Balsorsként elhíresült közgazdász szerint nehéz éven vagyunk túl, a fejlett és a fejlődő gazdaságok is átlag alatti növekedést mutattak, 2014 azonban egyfajta fordulatot hozhat. Idén ugyanis a fejlett és a fejlődő országok is gyorsabb ütemben nőhetnek – olvasható a Portfolio.hu cikkében. A fejlett gazdaságok elsősorban abból profitálhatnak, hogy lassan véget ér a mintegy fél évtizede tartó deleveraging időszaka, amikor a lakosság és a vállalatok is igyekeztek leépíteni korábban felhalmozott adósságaikat, de a monetáris politika is segíti majd a növekedést. A fejlett gazdaságok bővülését ezenfelül az is segítheti, hogy kevésbé valószínű olyan események bekövetkezése (például az eurózóna felbomlása, jelentős gazdasági lassulás Kínában vagy egy közel-keleti háború), amelyek súlyosan visszafognák a gazdasági növekedést.

A fejlődő gazdaságok a tavalyinál gyorsabban, közel 5 százalékal bővülhetnek 2014-ben, a fejlett gazdaságok gyorsabb növekedése húzhatja ezeket az országokat, de az is segíti a fejlődő országok növekedését, hogy az amerikai jegybank a vártnál lassabban csökkenti majd az eszközvásárlási programjának volumenét, a kamatok pedig hosszabb távon maradnak alacsonyan.

Roubini véleménycikkében Magyarországot is megemlíti, szerinte ugyanis több ország, hazánkon kívül India, Indonézia, Brazília, Törökország, Dél-Afrika, Ukrajna, Argentína és Venezuela gazdasága 2014-ben is törékeny lesz, elsősorban a magas államadósság, a lassuló növekedés, a cél alatti infláció vagy választásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik