Gazdaság

Veszélyben a forint

forintárfolyam (valutaváltó, forint, euró, árfolyam,)
forintárfolyam (valutaváltó, forint, euró, árfolyam,)

Magyarország a térség leggyengébb láncszeme, a forint van a közép-európai devizák közül a legnagyobb veszélynek kitéve – mondta az amerikai közgazdasági agytröszt, a Roubini Global Economics vezető elemzője a magyar alapblog.hu-nak.

Jelena Vukotic az interjúban háromszáz forintnál is drágább eurót prognosztizál az idei esztendő első félévére arra az esetre, ha rosszabbodik a nemzetközi piaci környezet hangulata, és Matolcsy György vagy valamely követője kerül a Nemzeti Bank élére. Márpedig szerinte a környezet hangulata valószínűleg rosszabbodni fog az amerikai adósságállomány, az eurózóna jövője és a németországi választások kimenetele körüli bizonytalanságok várható fellángolása miatt.

A piacok szerinte azért félnek a Nemzeti Bank élén a személyi változástól, mert Matolcsyék vélhetőleg a jegybankot ugyanolyan következetlenséggel és a nemzetközi piacokat elbizonytalanító eszközökkel irányítanák, mint ahogy az elmúlt időszakban a gazdaságpolitikát, például államosították a magánnyugdíjpénztárakat, bevezették az Európában példátlanul nagy arányú bankadót.

Nouriel Roubini Magyarország és Kelet-Európa specialistája azt mondja, hogy a forint gyengülését az általa néhány héttel ezelőtt publikált és valóban aggodalmakat tükröző tanulmány azért nem okozhatta, mert annak hatására az égvilágon semmi sem történt a forint piacán.

A forint attól a pillanattól kezdve gyengült, hogy megjelent Matolcsy Györgynek a forintgyengülés érdekében írt cikke és annak a magyar sajtóban – nyilván nem véletlenül – nagy publicitást adtak. A gyengülés eleve nem is volt erőteljes, ami még inkább azt támasztja alá, hogy a piacokat csak Matolcsy György mozgatta – hangsúlyozza Jelena Vukotic a magyar alapblog.hu-nak adott interjúban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik