Gazdaság

Figyelem! Jövőre sem esik szét az euróövezet

euró (euró)
euró (euró)

Legalábbis londoni elemzők ezt mondják. És semmi jóval nem kecsegtetnek.

Jövőre sem esik szét az euróövezet, várhatóan más katasztrófa sem éri, ám így sem lesz könnyű éve 2014-ben – jósolták pénteki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Óvatosságra intenek

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői közölték: megítélésük szerint az euróövezeti válság újbóli drámai eszkalációjának és/vagy a valutaunió valamilyen formájú felbomlásának veszélye olyan mértékben csökkent, hogy ez a forgatókönyv – a korábbi évekkel ellentétben, amikor a cég rendre nagy valószínűséggel jósolta elsősorban Görögország euróövezeti távozását – már nem szerepel a ház rövid és középtávú prognózisaiban.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor továbbra is alapos okok indokolják az óvatosságot az euróövezet általános gazdasági kilátásaival kapcsolatban. Az okok közé tartozik az európeriféria versenyképtelensége, a folytatódó költségvetési szigor szükségessége, a banki hitelkiáramlás “akut gyengesége” és a túl erős euró.

Mindezek alapján a Capital Economics 2014-re mindössze 0,5 százalékos átlagos gazdasági növekedést vár az euróövezetben.

A ház szerint az 1,40 dollár környékén járó erős euró különösen jelentős visszahúzó erővel hat az euróövezeti növekedésre, éppen azokban a valutauniós gazdaságokban, amelyeknek a legégetőbb szükségük lenne a növekedés beindulására.

A Capital Economics elemzői szerint az sem valószínű, hogy az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) mennyiségi enyhítési programjának minap bejelentett visszafogása enyhítené az euróra ható árfolyam-erősítő nyomást.

Hasonló következtetésre jutottak legutóbbi értékeléseikben más nagy londoni házak is.

Távozhat valamelyik EU-tag

A Moody’s Investors Service – a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja – minap Londonban ismertetett legújabb világgazdasági előrejelzésében továbbra is érdemi kockázatnak nevezte azt a lehetőséget, hogy egyes eurógazdaságokban a folytatódó fájdalmas kiigazítási intézkedésekbe belefáradt lakosság olyan pártokat juttat kormányra, amelyek ellenzik a további takarékossági lépéseket, sőt esetleg az euróövezet elhagyását tűzik programjukra.

A Moody’s megítélése szerint ennek alapján még mindig hozzávetőleg egy a háromhoz a középtávú kockázata annak, hogy valamelyik tagország távozik az euróövezetből. Emiatt jelentős a valószínűsége az euróövezeti szuverén adósságválság újbóli eszkalálódásának, és változatlanul ez a világgazdaságot fenyegető egyik legnagyobb kockázat – állt a hitelminősítő londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik