Gazdaság

Varga: 2015-re lehet 9 százalékos az szja

varga-mihaly(960x640)(5).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(960x640)(5).jpg (varga mihály, )

A nemzetgazdasági miniszter azt is tudja már, miből lesz meg az ehhez szükséges 500 milliárd forintos fedezet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy érzi, a korábbinál jóval reálisabban tervezeték meg a növekedési pályát. A Figyelő karácsonyi számában arról is beszélt, hogy mint már korábban jelezték, a 16 százalékos egykulcsos adót egy számjegyűre, konkrétabban 9 százalékra csökkentenék.

Kinek jó?

Az egykulcsos adóval szemben az a leggyakoribb kritika, hogy míg a minimálbér körül keresők mintegy 10 ezer forinttal keresnek miatta kevesebbet havonta, addig a 750 ezer forint fölött keresőknél havi 100 forinttal többet hagyott az új adórendszer.

Az adócsökkentés becslése szerint 500 milliárd forintos lyukat ütne a büdzsében. S azt is tudja már, hogy erre a gyorsuló gazdasági növekedésből származó többletbevételből lesz meg a fedezet. Kérdés, valóban hoz-e ennyi pluszt az áhított növekedés. Varga szerint egyébként az adócsökkentési lépés jövő ősszel, a 2015-ös adócsomag tervezésekor kerülhet napirendre.

November végén Orbán Viktor beszélt róla, Japánban, hogy egy számjegyű egykulcsos adót akar, illetve hogy leginkább nulla százalékos szja-t szeretne, mert szerinte a személyi jövedelemadó rossz dolog. Időpontot azonban nem említett, hogy mikortól.

December elején pedig az Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára tett említést róla, szintén időpont nélkül. Pankucsi Zoltán akkor csak annyit mondott, 10 százalék alá mehet az szja, de hogy ez pontosan mennyit jelenthet, azt nem közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik