Gazdaság

Kevés csokoládéval volt gond

csokoládékészítés (csoki, )
csokoládékészítés (csoki, )

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen a csokoládék 3,5 százalékában találtak hibát, leggyakrabban a jelölés volt pontatlan, illetve lejárt a minőségmegőrzési idő.

Kapcsolódó cikkek

A termék jelölésekor a fantázianév mellett fel kell tüntetni a pontos megnevezést, valamint az összetevőket is csökkenő sorrendben. A jövő év végétől vastag betűkkel kell feltüntetni az allergén anyagokat is – mondta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) illetékese, Pleva György.

Az összetevők között fontos a kakaóvaj, a termék legfeljebb 5 százalékát adhatja ettől eltérő növényi zsiradék. A kakaó szárazanyagnak a tejcsokoládéban legalább 25, az étcsokoládéban 35 százalékot kell kitennie, de a prémium termékekben elérheti a 85 százalékot is – ismertette Pleva György.

Sánta Sándor, a Bonbonetti csoport vezérigazgatója – mint a tájékoztató házigazdája – a magyar édesipari piacot évi 190 milliárd forintban határozta meg, ebből cége 10 milliárd forinttal részesedik úgy, hogy a szaloncukor és a drazsépiacot vezeti, a desszertek és táblás termékek piacán pedig a második-harmadik helyen áll.

A Bonbonetti csoport 2012 óta a Rosaen csoport része, azóta 1,5 milliárd forint beruházást hajtottak végre Magyarországon.

A magyar csokoládéfogyasztás – egy főre vetítve – évi 3,6 kilogrammot tesz ki, ezzel az EU utolsó harmadába tartozik. Legjobban a táblás csokoládé fogy 1,1 kilogrammal, majd a szeletes 1, a desszert pedig 0,5 kilogrammal következik.

A piacra kerülő szaloncukor egynegyede ma már minőségi termék, a Bonbonetti ebből évi 100 millió darabot állít elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik