Gazdaság

Kevés uniós pénzt szereztünk eddig a szegényeknek

szegénység (szegénység)
szegénység (szegénység)

Az uniós pénzek elköltésénél Magyarország nemigen jeleskedett azoknak a forrásoknak a felhasználásában, amelyekkel csökkenteni lehetett volna a szegénységet.

Erre ment el a legtöbb uniós pénz

Több olyan uniós forrás is a rendelkezésünkre állt a 2007-2013-as időszakban, amelyeket többek között arra használhattunk volna, hogy a szegényebb régiókat, illetve a hátrányosabb helyzetű lakosságot segítsük. Ilyen például a kohéziós, a regionális és a szociális alap. A kohéziós alapból elsősorban a közlekedést és a környezetvédelmet, a regionálisból a szegényebb régiók felzárkóztatását (illetve a módosabbak versenyképességének növelését), a szociálisból pedig például a munkanélküliek megsegítését lehet támogatni. Azonban a számok azt mutatják, hogy pont ezeknél a forrásoknál nem voltunk eddig túl eredményesek – írta a Népszabadság.

A kohéziós alapból 51,1 százalékot, 4412 millió eurót tudtunk eddig lehívni (és megelőzött minket többek között Görögország is), a regionálisból 64,4 százalékot, azaz 8144 millió eurót, a szociális alapból pedig 55,9 százalékot, ami 2028 millió eurót jelentett eddig.

Regionális szinten egyébként nagy vonalakban átlagosnak nevezhető a teljesítményünk. S ami jó hír, hogy szakértők szerint az év végégig még javíthatunk a „helyezéseinken”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik