Gazdaság

Zöld utat adtak az idei büdzsé módosításának

varga-mihaly-koltsegvetes(960x640)(1).jpg (varga mihály, költségvetés, )
varga-mihaly-koltsegvetes(960x640)(1).jpg (varga mihály, költségvetés, )

Megadta előzetes hozzájárulását az idei központi költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásra bocsátásához a Költségvetési Tanács (KT).

Az idei központi költségvetésről szóló törvény módosítását tartalmazó számú eredeti törvényjavaslat a pénzforgalmi hiány és az államadósság növekedését eredményező, 39 milliárd forint értékű többletkiadást indítványoz. Erre nagyobbrészt az Országgyűlésnek a szövetkezeti hitelintézeti integráció kereteit megteremtő döntései végrehajtásához, valamint az állami vagyon bővítésére irányuló kormányzati elképzelések megvalósításához szükséges költségvetési fedezet megteremtése érdekében van szükség – áll az indoklásban.

A KT törvényjavaslat-tervezettel kapcsolatos véleménye rögzítette, hogy a tanács hatáskörében elvégzett számítások alapján a törvényjavaslat elfogadása esetén az alaptörvény szerinti államadósság-szabály teljesül.

Ugyanakkor a törvényjavaslathoz elfogadott módosító javaslatokból kettő eljárási szabályokat érint, míg egy a kiadási főösszeget, egyidejűleg a pénzforgalmi hiányt és az államadósságot növeli. Az utóbbi szerint az Európai Unió Törvényszékének ítélete értelmében a Mol számára vissza kell fizetni a korábban jogellenesen befizettetett 35,3 milliárd forintot. A GDP arányában számított államadósság az év végére várhatóan így is csökken, vagyis az államadósság-szabály teljesülése nem kerül veszélybe – szögezi le az indoklás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik